Загалом планують надрукувати 5 мільйонів тисячогривневих банкнот / фото bank.gov.ua

Банкнотно-монетний двір Національного банку України розпочав процес друку нових банкнот номіналом 1 тисячу гривень, які з'являться в готівковому обігу з 25 жовтня.

Читайте такожВідсьогодні українці не можуть розраховуватися дрібними монетами

Як повідомила прес-служба регулятора, спочатку НБУ планує ввести в обіг близько 5 мільйонів штук таких банкнот.

За оцінками регулятора, введення нової банкноти підвищить зручність розрахунків для громадян і бізнесу, а також сприятиме зниженню операційних витрат банків та витрат на інкасацію.

Крім того, цей крок дозволить істотно заощадити витрати НБУ на друк, зберігання, обробку та перевезення банкнот.

Також повідомляється, що за 25 років свого існування Банкнотно-монетний двір НБУ виготовив майже 25 мільярдів гривневих банкнот і 11 мільярдів розмінних і обігових монет.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 25 жовтня вводить в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень з портретом першого президента Української академії наук Володимира Вернадського.

На даний час в Україні в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 та 2 гривні. При цьому, відсьогодні, 1 жовтня, дрібні монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестали бути законним засобом платежу.

Всі банківські установи зобов'язані приймати дрібні монети номіналом 1, 2 і 5 копійок для обміну протягом року - до 30 вересня 2020 року.

В останній раз НБУ вводив в обіг новий номінал 13 років тому - у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.