Співробітники НАБУ продовжують встановлювати решту причетних до вчинення злочину / фото УНІАН

У Національному антикорупційному бюро заявили, що до справи щодо розкрадання рефінансування "ВіЕйБі банку" можуть бути причетними понад 15 осіб.

Як повідомляє прес-служба НАБУ у Facebook, правоохоронці продовжують встановлювати решту причетних до вчинення злочину.

"Слідство встановило, що до реалізації схеми з заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту НБУ можуть бути причетними понад 15 осіб. Вісьмом з них вже повідомили про підозру. Ще стосовно низки осіб, у тому числі бенефіціарного власника "ВіЕйБі Банку", які на даний час перебувають за межами країни, вирішується питання про направлення повідомлення про підозру у передбачений КПК України в таких випадках спосіб", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У відомстві наголошують, що звіти про оцінку нерухомості, під заставу якої "ВіЕйБі Банк" отримав кредит, підробили. Зокрема, "ВіЕйБі Банк" отримав від Нацбанку 1,2 млрд грн кредиту під заставу майна, реальна вартість якого не перевищувала 73 млн грн. І слідство має докази, що посадовці НБУ, ухвалюючи рішення про надання кредиту, знали про вищезгадані факти.

"Топ-посадовці НБУ були обізнані про завищену в рази вартість майна, що передавалося в заставу як гарантія видачі стабілізаційного кредиту. На момент видачі стабілізаційного кредиту “ВіЕйБі Банк” вже мав заборгованість перед НБУ по кредитах рефінансування на суму понад 3 млрд грн, за якими мав прострочену заборгованість зі сплати відсотків на суму 50 млн грн. Рішення про видачу стабілізаційного кредиту було прийнято після відвідування власниками та керівництвом "ВіЕйБі Банку" топ-посадовців НБУ", - додали в НАБУ.

Зазначається, що слідство має докази, що колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук повідомив підлеглих про рішення щодо надання кредиту "ВіЕйБі Банку" до того, як банк офіційно подав необхідні для цього документи.

Крім того, у відомстві не виключають притягнення до відповідальності й інших членів правління, які ухвалювали колегіальне рішення щодо надання кредиту.

В НАБУ зауважили, що діяльність "Райффайзен Банк Аваль", головою правління якого нині є Писарук, не є і ніколи не була предметом розслідування.

Як повідомляв УНІАН, детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру 8 колишнім та чинним службовим особам Нацбанку, ПАТ «ВіЕйБі Банку» та службовцям приватного сектору у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн і просять суд взяти їх під варту з альтернативою застави від 2,5 млн до 30 млн грн.

Читайте такожСправа «VAB банку»: стали відомі імена затриманих екс-співробітників НБУ

Зокрема, НАБУ вручило підозру голові правління "Райффайзен Банку Аваль" Писаруку, який у період банкрутства "ВіЕйБі Банку" обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

Також вручено підозри колишньому директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі та колишньому виконувачу обов'язків начальника управління НБУ по Києву та Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу ради НБУ за квотою президента.

Вказаним особам інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зокрема, у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі пояснили, що у жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

"Незважаючи на те, що вказаний банк не надав всіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію. При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, була завищена майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Вже в ході досудового слідства експертизою було встановлено, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених «ВіЕйБі Банком», - пвдкреслили в САП.

Службовцями Нацбанку було надано "ВіЕйБі Банку" 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту.

У САП зауважили, що раніше вказана банківська установа вже отримувала від Нацбанку кредит на суму 3 млрд грн, і вказані кошти так і не були повернуті. В листопаді 2014 року "ВіЕйБі Банк" було визнано неплатоспроможним.

"На сьогодні стабілізаційний кредит у 1,2 млрд гривень, отриманий від НБУ строком на два роки, так і не повернуто", - додали у САП.

Голова НБУ Яків Смолій на тлі цих подій перервав відрядження й терміново повертається в Україну.

VAB банк - один з тих банків, які були виведені з ринку в 2016 році. Його власник Олег Бахматюк у 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки.