Данилишин зазначив неефективність валютно-курсової політики Нацбанку / фото УНІАН

Рада Національного банку України визнала діяльність правління регулятора в частині формування і реалізації валютно-курсової політики у 2019 році неефективною і не відповідає викликам сучасного розвитку країни.

Читайте такожНацбанк у результаті зміцнення гривні отримав понад 12 мільярдів гривень збитку

Про це повідомив голова ради Богдан Данилишин в соцмережі Facebook.

Відео дня

Згідно з рекомендаціями ради, правлінню слід пом'якшити монетарну політику НБУ, а також оновити стратегію управління золотовалютними резервами та графік їх поповнення на середньострокову перспективу.

Крім того, рада рекомендувала правлінню уявити сценарій розгортання ситуації на валютному ринку України внаслідок можливого виходу нерезидентів з ОВДП України та відповідний план дій регулятора.

Рада також запропонувала правлінню НБУ спільно з Міністерством фінансів розробити правило для згладжування впливу продажу/купівлі нерезидентами валюти на стан міжбанківського валютного ринку України.

Також рада вважає за доцільне оцінити ефект від приєднання України до мережі Clearstream і ситуації на міжнародних фінансових ринках у збільшенні попиту нерезидентів на ОВДП.

Крім цього, рада рекомендував досліджувати вплив змін обмінного курсу на споживчу інфляцію, надати оцінку реального курсу відносно розрахункового рівноважного рівня і проаналізувати вплив розриву реального курсу на динаміку показників зовнішньої торгівлі, промисловості, інфляції.

Також серед рекомендацій ради – пропозиція нівелювати вплив коригування відкритої короткої валютної позиції в банківській системі через використання індексованих цінних паперів.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за листопад зросла до долара США на 3,4% - до 23,97 гривні/долар.

З початку року, за січень-листопад, гривня зросла до долара на 13,4%, до євро - на 17%.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 гривні/долар.