За відповідне рішення проголосували 316 депутатів / фото УНІАН

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, якими передбачається вдосконалення роботи системи електронного адміністрування реалізації палива і етилового спирту (СЭАРТСЭ) і спрощення умов ліцензування.

Читайте такожЗеленський скасував держмонополію на спирт

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення проголосували 316 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що до повторного другого читання було підготовлено 6 правок.

"Цей законопроект про удосконалення електронної системи адміністрування акцизного податку на паливо. Цей законопроект дуже чекають і аграрії, і металурги, і промисловість. Тобто чекають від нас ті, хто застосовує цю систему. Я підкреслюю, що закон вимагає термінового прийняття, оскільки таким чином ми позбавимо їх від обов'язку платити невмотивовані штрафи", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня Верховна Рада відправила на доопрацювання в профільний комітет законопроект №2317 про внесення змін у Податковий кодекс України.

3 грудня Верховною Радою документ був прийнятий у першому читанні.

За інформацією голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, 1 липня, була введена нова система адміністрування палива. Ідея полягала в тому, щоб забезпечити облік руху палива та унеможливити тіньові обороти. Але, за його словами, закон прийнятий з помилками.

У законопроекті №2317 депутати покращили форму акцизної накладної, терміни складання акцизної накладної, порядок її складання. Інформацію про акцизних складах Податкова служба буде мати на своєму сайті. У законопроекті також прирівняли договір підряду, коли підприємства використовують підрядні організації для транспортних послуг, до власного споживання.

Згідно пояснювальної записки, законопроектом передбачені строки та порядок застосування штрафних санкцій за порушення правил обліку, виробництва та обігу палива або спирту етилового на акцизних складах. Також скасовано вимогу щодо облаштування рівнемірами-лічильниками резервуарів на виробництво пального при очищенні коксового газу. Для промислових споживачів продовжено строк подання довідки Форми 2 до 15 календарних днів.

У законопроекті передбачена можливість оформлення векселя для авіаційних бензинів з терміном погашення до 270 днів, розміщення на офіційному сайті ДПС інформації про акцизних складах.

Також перенесено термін введення в систему зіставлення показників витратомірів і СЕАРТСЕ - на 1 липня 2020 року.