Лише в грудні 2019 року резерви зросли більш ніж на 15% / фото УНІАН

Міжнародні резерви України в 2019 році зросли на 22% і станом на 1 січня 2020 року склали 25,3 млрд дол., досягнувши семирічного максимуму, який був зафіксований у грудні 2012 року.

Як повідомляється на сайті Національного банку України, зростання резервів стало можливе завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку, зокрема, за рахунок подальшого прискорення економічного зростання і стійкого припливу іноземного капіталу в країну.

У НБУ зазначили, що нарощування міжнародних резервів відбулося в рік проведення подвійних виборів у країні та здійснення пікових виплат за зовнішнім державним боргом. Це є додатковим свідченням зміцнення макрофінансової стабільності в країні.

Відео дня

Крім того, високий рівень пропозиції валюти на міжбанківському ринку протягом минулого року забезпечували українські компанії-експортери, перш за все, аграрії, які в умовах погіршення умов торгівлі на світових ринках нарощували обсяги продажу, а також іноземні інвестори, які продали 4,3 млрд дол. для купівлі гривневих державних облігацій (ОВДП).

Читайте такожПодаткові надходження до держбюджету в 2019 році зросли на 17%

У свою чергу, Національний банк викуповував надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи ринковому тренду на зміцнення національної валюти. Так, за підсумками року чиста купівля валюти регулятором становить 7,9 млрд дол., що є найвищим показником за останні 14 років.

Лише в грудні 2019 року резерви зросли більш ніж на 15%, або на 3,37 млрд дол.

Водночас, уряд спрямував на обслуговування і погашення валютного держборгу 220,3 млн дол. Ці витрати були компенсовані надходженням 514 млн дол. за рахунок розміщення облігацій внутрішньої держпозики.

У результаті переоцінки вартість фінансових інструментів в грудні 2019 року зросла на 143,6 млн дол.

Також повідомляється, що поточний обсяг резервів покриває 3,9 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України.

Довідка УНІАН. Міжнародні резерви України в 2018 році зросли на 10,6% - до 20,820 млрд дол., оновивши п'ятирічний максимум.

Національний банк у жовтні поліпшив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2019 року до 22,9 млрд дол. з 21,7 млрд дол., прогнозованих раніше.