Фото УНИАН

Національний банк України дозволив українським банкам приймати у клієнтів електронні виписки та довідки при їх отриманні з державних реєстрів в електронній формі нарівні з паперовими документами.

Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України з посиланням на роз'яснення НБУ комерційним банкам.

Згідно з даними Мін'юсту, йдеться про виписки й довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, отриманих громадянами або юридичними особами з державних реєстрів в електронній формі.

Відео дня

Мін'юст наголошує, що аналогічні документи можуть бути отримані громадянами без участі держреєстратора через офіційний веб-сайт розпорядника реєстру у вигляді електронних документів, при цьому виписки, витяги та довідки у паперовій й електронній формах мають однакову юридичну силу.

Мін'юст закликає українців користуватися електронними сервісами, аби отримувати всі необхідні документи без черг і необхідності спілкування з чиновниками. Для отримання довідки або витягу міністерство пропонує заповнити спеціальну форму на своєму оновленому сайті.

Мін'юст також нагадує, що у разі відмови представником будь-якого з органів або банківських установ прийняти отримані через онлайн-сервіси документи, слід повідомляти представникам міністерства за телефоном гарячої лінії або по електронній пошті.

Читайте такожНацбанк створив управління для пошуку реальних акціонерів банків

Як повідомляв УНІАН, минулого року за результатами міжнародної оцінки розвитку електронного урядування Україна посіла 87-е місце у світі серед 193 країн-членів Організації Об'єднаних Націй. У 2012 році наша країна займала 68-е місце, у 2010 році – 54-е місце. Попри втрату позицій у рейтингу, в 2014 році Україну віднесено до групи країн з високим індексом розвитку електронного управління (загалом існує чотири групи індексів: найвищий, високий, середній, низький).

Довідка УНІАН. Електронний уряд – спосіб надання інформації і надання державних послуг громадянам, бізнесу, іншим гілкам державної влади і державним чиновникам, при якому особисту взаємодію між державою та заявником мінімізовано і максимально можливо використовуються інформаційні технології.