Ілюстрація REUTERS

Працюючі банки України другий рік поспіль завершили рекордним прибутком, отримавши за підсумками 2019 року позитивний фінансовий результат на рівні 59,6 мільярда гривень.

Читайте такожРозкриття реальної вартості послуг банків відклали до червня - НБУ

Як повідомляється на сайті Національного банку України, у порівнянні з показником за 2018 рік прибуток банків зросла майже втричі.

Відео дня

Згідно з наведеними даними, доходи банків за рік зросли на 19,5% - до 244,4 мільярда гривень, витрати - на 1,4%, до 184,8 мільярда гривень.

Як прокоментувала перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, зростання прибутку обумовлене високою операційною ефективністю банків при низьких відрахуваннях в резерви, при цьому на інвестування в ОВДП припадає лише 12% доходів держбанків.

Також вона зазначила скорочення кількості збиткових банків удвічі та показник віддачі на капітал ROE, який в Україні становить 34,2%, перевищивши загальноєвропейський показник на рівні 7% і показники країн-сусідів.

Лідером Рожкова назвала "ПриватБанк", отримав 32 мільярдів гривень прибутку, але при цьому зазначила необхідність підвищити операційну ефективність "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".

"Чи завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки уповільненню інфляції процентні ставки будуть знижуватися, а значить буже знижуватися й процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій і небанківського сектора, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції й вимагатимуть від банків зваженішого підходу до формування ціни на продукти. Але це не скасовує того факту, що банківський сектор сьогодні у відмінному стані", - підкреслила Рожкова.

Як повідомляв УНІАН, працюючі банки України у 2018 році отримали 22,3 мільярда гривень чистого прибутку, що стало максимальним історичним показником.

Цьому передували 4 збиткові роки для банківської системи зі збитками у 26,5 мільярда гривень у 2017 році, 159,4 мільярда гривень - 2016, 66,6 мільярда гривень - у 2015 і 52,7 мільярда гривень - до 2014.