Під приціл АМКУ потрапив бізнес ще одного великого українського бізнесмена / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України суттєво активізував роботу щодо державного захисту конкуренції в підприємницькій діяльності.

Про це повідомляє агентство "РБК-Україна" в матеріалі "Виклик олігархам: як АМКУ впливає на розвиток конкуренції в Україні".

"Якщо раніше АМКУ був зациклений на формальності, як-от кількість перевірок і відкритих справ, то тепер він зосереджується на великих питаннях. Під "гарячу руку" комітету масово потрапляють активи олігархів, які раніше уникали санкцій за порушення антимонопольного законодавства, а також великі компанії, що входять у транснаціональні фінансово-промислові групи", – наголошується в статті.

Відео дня

Як приклад видання наводить найбільш резонансні розслідування АМКУ. Зокрема, рішення щодо Ostchem Дмитра Фірташа, коли за підсумками кількох років роботи було встановлено, що група компаній, до якої належать заводи олігарха "Азот", "Рівнеазот", "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" і "НФ Трейдінг Україна", зловживала монопольним становищем на ринку азотних мінеральних добрив протягом 2014-2017 років.

"АМКУ у вересні минулого року ухвалив рішення про примусовий поділ групи Ostchem Фірташа, наклавши штраф на 107 млн гривень. Що важливо: це стало першим примусовим поділом компанії-монополіста за останні 24 роки. До цього подібне відбувалося в 1995 році, коли розділили регіонального монополіста у сфері виробництва молочної продукції. Говорячи про активи Фірташа, варто також згадати, що наприкінці минулого року АМКУ оштрафував на 278 млн гривень 16 облгазів, які входять у "Регіональну газову компанію". Комітет ухвалив таке рішення у з'вязку з тим, що, на його думку, облгази необґрунтовано донараховували побутовим споживачам обсяги використаного газу", – пише автор матеріалу.

Читайте такожАМКУ виступивши проти Ахметова у питанні експорту електроенергії

Під приціл АМКУ потрапив бізнес ще одного помітного українського бізнесмена – Ріната Ахметова. У жовтні 2019 року АМКУ оштрафував на 53 млн гривень виробника гірничо-шахтного обладнання "Корум Україна", що належить цій особі.

"Безпрецедентні обмеження АМКУ ввів також під час дозволу на концентрацію "Дніпровського коксохімічного заводу" (ДКХЗ), ще одного активу Ахметова. Комітет зобов'язав ДКХЗ на термін від 3 до 7 років реалізовувати частину продукції підприємствам, не пов'язаним із групою "Метінвест". Через ці обмеження угода досі не фіналізована, оскільки її економічна доцільність під великим питанням. Схоже, таким же принциповим АМКУ буде під час винесення остаточного вердикту щодо концентрації "Метінвестом" контрольного пакета Шахтоуправління "Покровське" – найбільшого виробника коксівного вугілля в Україні. Заявка на його концентрацію розглядається комітетом ще з квітня 2019 року", – наголошується в матеріалі.

За інформацією видання, найбільшим за останні роки став штраф АМКУ тютюновим компаніям, які працюють в Україні. Комітет оштрафував чотирьох виробників і одного дистриб'ютора сумарно на 6,5 млрд гривень за монополізацію ринку.

Як повідомив раніше глава відомства Юрій Терентьєв, у 2019 році Антимонопольний комітет наклав штрафи на компанії, що працюють в Україні, на загальну суму 8,7 млрд гривень. Крім того, за словами керівника АМКУ, фактично в Україні з'явилася нова галузь права та окремий новий напрям юридичної практики – оскарження державних закупівель.