Ілюстрація REUTERS

Національний банк України рекомендував банкам застосовувати пільговий режим обслуговування на період карантинних заходів за всіма кредитами, які на вечір 7 березня були працюючими і обслуговувалися.

Читайте такожПроблеми з доставкою готівки: українцям радять міняти і перераховувати валюту онлайн

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову.

Відео дня

Вона рекомендувала банкам за всіма кредитами, які на вечір 7 березня були працюючими і обслуговувалися, застосовувати пільговий режим обслуговування на період карантинних заходів, вважаючи, що це не позначиться негативним чином на капітал банку.

«Клієнти нервують і просять реальних підходів реструктуризації. Починайте роботу вже зараз. Приклади реструктуризацій і застосування пільгового режиму в наших нормативно-правових актах, зокрема постанові №97. Підхід може бути індивідуальним у випадку з корпоративними позичальниками і стандартним - у випадку з роздрібними. Особливим має бути підхід і до тих галузей, які через карантин повністю втрачають доходи і сьогодні не працюють, і до населення, яке в результаті карантинних заходів і припинення роботи окремих компаній тимчасово не працює», - зазначила Рожкова.

Також вона нагадала, що Нацбанк знизив регуляторне навантаження на банки, відтермінувавши проведення стрес-тестування, впровадження буферів капіталу і скасувавши виїзні перевірки банків.

Надалі регулятор планує відстрочити надання банками річної фінансової звітності та перенести оцінки бізнес-моделей.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня ухвалила закон про пом'якшення вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції, який також тимчасово звільняє від штрафних санкцій позичальників за споживчими кредитами.