Ілюстрація REUTERS

В Україні карантин через коронавірусну інфекцію, схоже, лише набирає обертів - Верховній Раді пропонують на два місяці замінити голосування в сесійній залі відеоконференціями, а за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, вірус поширюється дедалі швидше.

Читайте такожЕксперт розповів, хто в економіці найбільше постраждає від карантину

Про це повідомляє Delo.ua.

Відео дня

У голови секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Андрія Забловського немає жодних сумнівів, що карантин українська влада все ж продовжить - для цього сьогодні є всі передумови, оскільки Україна ще не пройшла пік захворюваності. При цьому будь-яке обмеження або посилення економічної активності негативно позначиться на економіці, а результати цього країна буде "отримати з певним часовим лагом".

"Китайська економіка в першому кварталі просіла дуже серйозно. Для ЄС та США це станеться в другому кварталі. Безумовно, українська економіка теж відчує цей ефект у другому кварталі, але з наступним негативним ефектом і на наступні квартали. А глибина цього негативного ефекту буде залежати від того, як довго триватимуть обмеження", - пояснив він.

В Українському інституті майбутнього прорахували два сценарії для країни. Базовий, якщо карантин триватиме 2 місяці та песимістичний - якщо він затягнеться на рік. Якщо за основу брати перший варіант, то ВВП у 2020 році може впасти на 5%, рік карантину відсуне нашу економіку на 10% тому. Експерт економічних програм УІБ Данило Монін додає - при падінні економіки курс долара до кінця року буде 30 гривень/долар. Чекають в інституті майбутнього та недонадходжень до бюджету: за зарплатними доходами - 35-40 мільярдів гривень; за податком на прибуток - 30 мільярдів гривень; за ПДВ - 40 мільярдів гривень.

Ілюстрація REUTERS

Президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак звертає увагу, що для економіки важливий не кожен місяць карантину, а кожен тиждень. Це пов'язано, насамперед, із зупинкою підприємствами розрахунків за своїми боргами.

Читайте такожДолар по 30-35 гривень: експерт змоделював два сценарії розвитку ситуації з коронавірусом

"Уявімо собі, постачальники припиняють йому вірити та не дають йому наступного разу запчастини або сировину. Відновити він своє становище не може, тому що його кредитори в такому ж стані знаходяться. І ці ланцюжки неплатежів можуть призвести до зупинки великої частини економіки. Гратися з карантином небезпечно - ми врятуємо якась кількість людей за рахунок нерозповсюдження вірусу, але потім через те, що у нас зупиниться економіка, у нас будуть набагато суттєвіші проблеми", - пояснює він.

Козак звертає увагу, що якщо з-за карантину в Україні не вдасться провести весняні польові роботи, то країна може закінчити рік без врожаю. І така проблема може бути не тільки в Україні - інші країни в цьому році теж ризикують отримати урожай помітно скромніше торішнього. Може бути менший урожай і в інших країнах. Коронавірус не лише у нас, це пандемія.

"Економіка вона ж не просто так, вона вся для того, щоб ми добре жили. Кінцевий споживач - це люди. Не роботи, не інопланетяни. Якщо хтось нагорі вважає, що це непринципового значення не має... Так після цього може включитися ефект доміно і посипатися вся економіка. Ефект метелика - в одному місці щось не доставили, а в іншому у нас не посіяли зернові. Кожен тиждень такої затримки - реальна небезпека", - говорить експерт.

фото УНІАН

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзін теж звертає увагу на весняні посівні роботи, зазначаючи, що це "не тільки трактор в полі". Економіст нагадує, що в цьому процесі потрібна ціла інфраструктура - ремонтні бригади, посівні та паливно-мастильні матеріали, захист рослин. Пендзін також каже, що українці традиційно у квітні починають садити картоплю, вирішуючи таким чином свою продовольчу проблему. В умовах карантину країна пропустить цей період і тут головним питанням стане розв'язання продовольчих проблем українців.

"Ще один момент, який ми повинні розуміти. Наслідки карантину не повинні бути страшніше наслідків коронавірусу. Якщо затиснути все до останньої неможливості і піти на зустріч світлим бажанням оголосити в країні надзвичайний стан, то крім проблем з сільським господарством ми будемо мати проблеми з нашими драйверами економіки, які у 2019 році та створили зростання внутрішнього валового продукту", - пояснює Пендзін.

Економіст наводить конкретні цифри - минулого року, ще до коронавірусу, українська промисловість "впала" на 5%, а сільське господарство дало всього 0,3% зростання. Драйверами економіки виступили роздрібна торгівля і сфера послуг, що зросли на 11% і 8% відповідно. Він додає, що в них активно "вкачали" 12,5 мільярда доларів українці, які працюють в інших країнах. Експерт акцентує увагу - це не інвестиції. Ці гроші пішли на купівлю товарів тривалого користування. Наприклад, ринок автомобілів першої реєстрації в країні зріс на 30% минулого року.

Читайте також: