Ілюстрація REUTERS

Турборежим у понеділок у Верховній Раді дійсно був найшвидкісним: відбулося 3 позачергові засідання і майже уперше все ухвалили.

Які наслідки матиме турборежим у масках, з’ясовували журналісти програми "Гроші".

Читайте такожУкраїна без підтримки міжнародних організацій "впаде в прірву фінансового дефолту" - прем'єр

Так, 30 березня нардепи звільнили призначених менш як місяць тому на посади міністра охорони здоров’я Іллю Ємця та міністра фінансів Ігоря Уманського.

З другої спроби все ж призначили такого важливого в умовах пандемії коронавірусу очільника МОЗу Максима Степанова, а також нового голову Мінфіну Сергія Марченка.

Рятувати країну в нинішніх умовах їм доведеться зі старим бюджетом, адже новий, значно порізаний, депутати не ухвалили – на це забракло голосів.

Водночас у ніч на вівторок парламент ухвалив необхідний для отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду закон про запуск ринку землі.

Також у першому читанні отримав схвалення законопроект про банківське регулювання. Він, зокрема, передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Ухваленням цього "банківського" документа нардепи начебто підвищили шанси на отримання Україною чергового кредиту. І в такому випадку ще збільшили і без того непомірне боргове навантаження на бюджет. При цьому, як з’ясувалося згодом, депутати ухвалили не анонсований, а трохи підправлений старий законопроект ще прем’єра Олексія Гончарука, норми якого були розкритиковані головним науково-дослідним управлінням Ради. Втім, висновки експертів на цій турбошвидкості проігнорували – закон ухвалено в першому читанні, друге обіцяють за тиждень.