Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас вважає за необхідне ухвалити семирічну програму пожвавлення європейської економіки.

Читайте такожСША запустили програму допомоги малому і середньому бізнесу на $2,3 трильйона

Про це Маас написав у колонці в тижневику Die Welt am Sonntag, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

За словами Мааса, Німеччина зробить боротьбу з пандемією коронавірусу пріоритетним завданням свого головування в Раді ЄС, яке почнеться 1 липня.

"Одне з наших першочергових завдань полягатиме в поступовому і скоординованому знятті обмежень на вільне переміщення і роботу внутрішнього ринку", - пообіцяв міністр.

При цьому він назвав майбутню місію ФРН в рамках Ради - "головуванням під знаком корони".

"Така держава-експортер як Німеччина потребує здорової Європи і працюючої світової економіки. Тож це не просто акт європейської солідарності, а й суто економічно розумний крок, коли Європейський Союз оприлюднить найбільший пакет допомоги у своїй історії розміром більш як 500 млрд євро", - упевнений глава МЗС ФРН.

Він додав, що Європа має вийти з цієї кризи сильнішою, більш солідарною та суверенною, ніж була.

За словами Мааса, для цього до бюджету ЄС має бути закладена семирічна програма пожвавлення економіки Європи, включаючи інвестиції в наукові дослідження, захист клімату, забезпечення технологічного суверенітету і стійких до кризи систем охорони здоров'я і соцзахисту.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня міністри фінансів Європейського Союзу узгодили план порятунку економіки блоку в умовах пандемії коронавірусу та економічної кризи на суму понад 500 млрд євро.

Зокрема, в рамках Європейського стабілізаційного механізму (ЄСМ) буде виділено близько 240 млрд євро тим державам, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу і які є членами зони євро; 200 млн євро - на кредитування європейських підприємств з акцентом на малий на середній бізнес і близько 100 млрд євро - на схему субсидування зарплати, щоб компанії не скорочували своїх співробітників.

Після рішення міністрів фінансів цей план має бути затверджений на засіданні Європейської ради - найвищого політичного органу ЄС.