Фото УНИАН

Національний банк України удосконалив підхід до оцінки банками очікуваних втрат від кредитних ризиків, повідомляється на сайті регулятора.

Згідно з повідомленням, відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ № 351.

"Діагностичне обстеження 20 найбільших банків показало, що банки часто переоцінювали фінансові можливості позичальників і зволікали з визнанням активів проблемними. Після вступу в дію нового положення ця практика піде в минуле. Кредитні ризики банків повинні визнаватися своєчасно і в повному обсязі. Тільки в такому разі ми мати реальну картину рівня капіталізації банківського сектора ", - цитуються в повідомленні слова заступника глави НБУ Катерини Рожкової.

Відео дня

У повідомленні наголошується, що положення встановлює чіткі деталізовані правила та загальні принципи оцінки кредитного ризику.

Читайте такожУ Гонтаревої заявили, що банківська система України вже прозора

"Впровадження нового положення практично унеможливить кредитування банками фінансово неспроможних підприємств і придбання цінних паперів неякісних емітентів, що було загальнопоширеною практикою в минулому", - цитуються в повідомленні слова директора Департаменту фінансової стабільності НБУ Віталія Ваврищука.

Регулятор відзначив, що положення буде застосовуватися в тестовому режимі з 1 вересня 2016 року і стане обов'язковим до виконання з 03 січня 2017 року.

Як повідомляв УНІАН, частка простроченої заборгованості за кредитами в працюючих українських банках за травень 2016 року зросла на 0,8 в.п. – до 24,3% за станом на 1 червня, з початку року частка простроченої заборгованості за кредитами в працюючих банках України зросла на 2,2 в. п.