Ілюстрація REUTERS

Співпраця України з МВФ зробить нашу країну стійкою до майбутніх шоків. Таку думку висловив заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован у виданні "Новое время".

За його словами, зараз у фонді уважно стежать за ситуацією в Києві.

Читайте такожУкраїна пообіцяла МВФ скоротити кількість працівників бюджетної сфери

Відео дня

«Політика МВФ спрямована на підтримання стійкого зростання не тільки в окремо взятих країнах, але і по всьому світу. Але при цьому ризики кожної, навіть маленької країни важливо розуміти і знижувати — знову-таки для загального спокою та зростання. А Україна далеко не маленька держава, і зараз у фонді дійсно уважно стежать за ситуацією в Києві», - написав він.

Рашкован також розповів, чого Україна досягла на даному етапі в рамках співпраці з МВФ. «Валютний курс плаваючий і не створює проблем при міжнародній торгівлі; дефіцит платіжного балансу впав у три рази; повернута довіра до банківської системи — банки докапіталізовані, ліквідні, а слабкі — вийшли з ринку; вирішені питання перекосів в енергетичній політиці», - написав він.

Читайте такожМінфін оприлюднив текст меморандуму МВФ (документ)

Рошкован зазначив, що спільними зусиллями Україна подолала так зване прокляття третього траншу. «Країна ще ніколи так добре не виконувала рекомендації МВФ. Чи цього достатньо? Ні. Через бездіяльність у перші два десятиліття незалежності тепер нам належить пройти довгий шлях структурних реформ. Пора провести довгоочікувану пенсійну і податкову реформи, запустити ринок землі, провести дерегуляцію економіки, її роздержавлення, в тому числі за рахунок приватизації, кредитування економіки, лібералізувати валютний ринок. Все це зробить Україну стійкою до майбутніх шоків. У гарну погоду, в умовах макростабільності, за наявності міцних інститутів управління та адекватної економічної політики МВФ дійсно не потрібен. Чи дійдемо до цього? Залежить тільки від нас», - резюмував Рашкован .

Повний текст читайте у свіжому випуску видання "Новое время".

Як повідомляв УНІАН, Рада директорів Міжнародного валютного фонду 3 квітня завершила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF для України і затвердила надання нашій країні чергового кредитного траншу обсягом 1 млрд дол.

Отримання четвертого траншу кредиту МВФ є безпрецедентною подією для України, оскільки за всю історію співпраці з фондом наша країна припиняла виконання чергової кредитної програми, а фонд – її фінансування після першого, другого і один раз третього траншу.

Міжнародний валютний фонд закликав українську владу для досягнення швидшого і стійкішого зростання прискорити структурні реформи, починаючи з приватизації та розвитку ринку сільськогосподарських земель, та відзначив відсутність конкретних результатів у боротьбі з корупцією.

Крім того, на думку МВФ, Україна не може відкладати проведення масштабної пенсійної реформи, зокрема підвищення ефективного пенсійного віку.