На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександра ЖОЛУДЯ, існує велика вірогідність того, що до кінця року Національний банк України підвищить облікову ставку на 1-1,5%.

Таку думку він висловив кореспондентові УНІАН.

«З урахуванням того, що до кінця року очікується прискорення інфляції, я вважаю, що підвищення облікової ставки до кінця року ймовірніше, ніж її збереження на існуючому рівні або зниження», – сказав О.ЖОЛУДЬ.

Відео дня

Експерт повідомив, що за підсумками вересня інфляція очікується на рівні 2% (у серпні до липня – 1,2%), при цьому, за прогнозами МЦПД, за підсумками року інфляція складе близько 13%.

В той же час О.ЖОЛУДЬ відзначив, що Нацбанк може і не підвищувати облікову ставку, адже сьогодні в Україні облікова ставка не виконує тієї ролі, яку вона грає в економіках розвинених країн, а саме – здійснення впливу на вартість ресурсів, тому «питання зміни ставки не є критичним, і НБУ може не підвищувати ставку навіть при прискоренні інфляції».

Як повідомляв УНІАН, за даними Державного комітету статистики України, інфляція в Україні в серпні 2010 року в порівнянні з липнем ц.р. склала 1,2%, з початку 2010 року – 4,3%. В порівнянні з серпнем 2009 року показник інфляції склав 8,3%, а в порівнянні з січнем-серпнем 2009 року – 9,2%.

За словами голови НБУ Володимира СТЕЛЬМАХА, при встановленні облікової ставки Нацбанк орієнтуватиметься на показник базової інфляції.

Базова інфляція (базовий індекс споживчих цін) в Україні в серпні 2010 року проти липня ц.р. склала 0,6%, за січень-серпень – 4%.