Національний банк України має намір затвердити проект постанови про обмеження готівкових розрахунків до 150 тис. грн у травні-червні поточного року без істотних змін за підсумками громадського обговорення, повідомила УНІАН прес-служба НБУ.

Згідно з повідомленням, зазначена ініціатива підтримується Міністерством доходів і зборів, Державною службою фінансового моніторингу, Незалежною асоціацією банків України, Європейською Бізнес Асоціацією, територіальними управліннями та структурними підрозділами НБУ.

Як повідомляється, у цей час Національний банк обробляє отримані під час обговорення пропозиції. "Узгоджуються питання практичного застосування обмеження за розрахунками готівкою між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, що підлягає нотаріальному посвідченню, зокрема шляхом внесення змін до інших нормативно-правових актів Національного банку України стосовно визначення статусу спеціального депозитного рахунку нотаріуса", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Для оптимізації нормативної бази Нацбанк розглядає можливість включення до проекту існуючого на сьогодні обмеження за розрахунками готівкою між підприємствами та фізичними особами - підприємцями (10 тис. грн).

Як повідомляв УНІАН, на офіційному сайті НБУ оприлюднено проект постанови про встановлення граничної суми готівкового розрахунку для громадського обговорення, яке тривало до 8 квітня. Проект передбачає розширення кола осіб, розрахунки між якими не можуть здійснюватися в готівковій формі, а також обмеження граничної суми проведення розрахунків у готівковій формі між фізичними особами до 150 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмеження готівкових розрахунків: банкіри в екстазі, громадяни в шоці, бізнес в очікуванні