Четверта частина інвесторів не зможуть повернути всі вкладені кошти / фото УНІАН

Рішення про віднесення банку "Аркада" до категорії неплатоспроможних не пов'язане зі зменшенням бізнес-активності внаслідок пандемії.

Про це заявив глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу.

Читайте такожНБУ відніс банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних

Відео дня

"Таке рішення було прийнято для захисту кредиторів і вкладників банку. Причина виведення банку з ринку – зменшення нормативу капіталу менш ніж до однієї третини від мінімально встановленого рівня. У банк введено сьогодні вранці тимчасову адміністрацію. Я хочу підкреслити, що ці заходи жодним чином не пов'язані з пандемією і зменшенням бізнес-активності. Проблема банку виникла через втрату активів, це будівлі та земельна ділянка, яка знаходиться в Києві на вулиці Ольгінська», - сказав Шевченко.

Хто отримає свої гроші в повному обсязі

Глава НБУ зазначив, що частина вкладників банку "Аркада", чиї вклади становлять менше, ніж гарантована державою сума – 200 тис.грн, отримають свої гроші в повному обсязі.

"Ми хочемо додати, що активи банку «Аркада» в цілому в банківській системі становили менше, ніж 1,1% від усіх активів. Тому ніякого впливу на роботу банківської системи це не робить», - підкреслив Шевченко.

Що стосується вкладників, в НБУ підкреслили, що понад 90% вкладників банку "Аркада" (а це понад 5000 осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки розмір їх внесків не перевищує гарантовану суму у 200 тис. грн. В цілому Фонд гарантування вкладів забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Коли почнуться виплати

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, присутня на брифінгу, розповіла, що за станом на 10:00 26 серпня Фонд гарантування увійшов в банк і повністю взяв контроль, а уповноважена особа фонду буде виконувати функції голови правління банку та аудиторські функції.

«Усі вклади ми будемо виплачувати не пізніше 20-го робочого дня. З огляду на, те, що обсяг невеликий, я думаю, що це буде набагато раніше. Коштів у ФГВФО більш ніж достатньо. Після виплати гарантованої суми ми будемо працювати з активами та повертати те, що належить наступній черзі кредиторів. Робота з будівлею, а саме повернення цієї будівлі на баланс банку і продаж, це буде основним нашим напрямком, яке буде гарантувати повернення грошей четвертої черги», - сказала Рекрут.

Виведення "Аркади" з ринку

26 серпня 2020 року Фонд гарантування розпочав процедуру виведення Банку "Аркада" з ринку.

25 серпня 2020 року Правління Національного банку України віднесло банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менш ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня. Згідно з повідомленням регулятора, рішення прийнято з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

Ситуація з "Аркадою"

  • Банк "Аркада" і компанія-забудовник припинили будівництво житлових комплексів, що зводяться із залученням коштів фізичних і юридичних осіб.
  • За даними КМДА, в будівництво об'єктів вклали гроші близько 13 тисяч інвесторів, разом з членами їх родин кількість постраждалих становить понад 30 тисяч.
  • 29 травня інвестори влаштували акцію протесту, вони перекривали проїжджу частину Хрещатика біля Київської міськдержадміністрації. Мер столиці Віталій Кличко тоді повідомив, що в травні відбулися три зустрічі за участю представників міської влади, інвесторів, забудовника і банку «Аркада».
  • За результатами зустрічей влада підтвердила готовність в межах своїх повноважень сприяти відновленню будівництва. Мер також повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з вимогою негайно втрутитися в ситуацію щодо невиконання забудовником «Аркада-будівництво» зобов'язань перед інвесторами.
  • У липні 2020 року близько тисячі ошуканих інвесторів банку "Аркада" влаштували чергову безстрокову акцію протесту.