Проблеми з капіталом у банку" Аркада " сталися через втрату основного активу / фото emw.kiev.ua

Правління Національного банку України віднесло банк «Аркада» до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня, повідомляється на сайті НБУ.

Згідно з повідомленням, рішення прийнято з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

Зазначається, що проблеми з капіталом у банку "Аркада" сталися через втрату основного активу - будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 у Києві.

Відео дня

У 2019 банк "Аркада" надав зазначену нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов'язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладення кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку).

Читайте такожУ центрі Києва - протести: вкладники банку "Аркада" планують встановити намети біля ОП (відео)

При цьому кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. У зв'язку з цим банк відбив списання з балансу зазначеного об'єкта нерухомості. В результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним.

Повідомляється, що понад 90% вкладників банку «Аркада» (понад 5 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їхніх внесків не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн.

Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої фондом. У цілому фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн.

Ситуація з банком "Аркада": що було раніше

  • На початку липня ошукані інвестори банку "Аркада" біля Офісу президента вимагали від президента Володимира Зеленського стримати обіцянку і посприяти тому, щоб «заморожене» будівництво об'єктів, в які вони через банк «Аркада» вклали кошти, було розблоковане, і вони могли вселитися в квартири.
  • Раніше банк «Аркада» і компанія-забудовник припинили будівництво житлових комплексів, що будуються із залученням коштів фізичних та юридичних осіб. За даними КМДА, в будівництво об'єктів вклали гроші близько 13 тисяч інвесторів, разом з членами їх сімей кількість постраждалих становить понад 30 тисяч.
  • Банк «Аркада» (м.Київ) працює на ринку України з 1993 року і входить до групи невеликих фінансових установ.