Прем'єр-міністр Денис Шмигаль / REUTERS

Україна просувається в прогнозних показниках виконання державного бюджету на поточний рік, за підсумками якого очікується падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) до 5%.

Читайте такожДірка в бюджеті та соцвиплати: голова Мінфіну розповів, на що піде кредит МВФ

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у ході засідання уряду.

Відео дня

"Що важливо: поки що ми рухаємося в нашому прогнозі, в тому числі виконуючи бюджет травня і з надходжень і видаткової частини, тому Мінфін наразі працює в прогнозному бюджеті", - сказав Шмигаль.

Своєю чергою присутній на засіданні міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що уряд має більш оптимістичний прогноз розвитку вітчизняної економіки у порівнянні з очікуваннями Міжнародного валютного фонду (МВФ), який разом із затвердженням нової 18-місячної програми для України на 5 мільярдів доларів погіршив прогноз падіння ВВП України в поточному році до 8,2%.

"МВФ має власні прогнозні розрахунки, а ми маємо свої, і ми розраховуємо, що в цьому році падіння ВВП буде кращим, ніж очікує МВФ. Ми в бюджет заклали падіння ВВП на рівні 4,8%, тому є всі сподівання, що у нас є більш оптимістичний прогноз розвитку нашої економіки", - зазначив Марченко.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

Перший транш у розмірі 2,1 мільярда доларів очікується отримати найближчими днями.

Крім того, МВФ погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна пройшла кризовий етап в економіці, і є всі підстави вважати, що державний бюджет країни на поточний рік буде виконано.

Національний банк України в умовах кризи прогнозує падіння ВВП країни в другому кварталі на 11,3% і в цілому за 2020 рік - на 5%.

Валовий внутрішній продукт України у січні-квітні 2020 року скоротився на 5%, що відповідає прогнозу розвитку Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства.

Кабінет міністрів прогнозує, що у 2020 році валовий внутрішній продукт України може скоротитися на 4-8% у порівнянні з 2019 роком, про що йдеться в затвердженій 27 травня комплексної програми з відновлення вітчизняної економіки.

Новий державний бюджет на поточний рік базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%.