У другому кварталі ВВП України зріс на 19,5% проти року раніше / фото ua.depositphotos.com

Постраждала від війни економіка України зросла вперше в річному численні з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. Вона зуміла подолати різкий спад, а витрати серед споживачів, які пристосувалися до війни, зросли.

Згідно з даними, опублікованими Державною службою статистики, після різкого падіння протягом кількох місяців після атаки Кремля в лютому 2022 року і подальшого зниження в 2023 році, у другому кварталі валовий внутрішній продукт підскочив на 19,5% в річному численні. Про це пише Bloomberg.

Крім ефекту бази, ВВП збільшився за рахунок зростання внутрішнього споживання, оскільки українці адаптувалися до нових умов після перших місяців війни, яка зруйнувала інфраструктуру країни і задушила експортну економіку, що включає великі обсяги зерна.

Відео дня

Відзначається, що Держстат відклав публікацію звіту про ВВП за другий квартал після того, як в липні на нього була здійснена кібератака.

Згідно з прогнозом Нацбанку, який буде переглянутий в наступному місяці, економіка України може зрости на 2,9% в цьому році. Цей прогноз є вирішальним показником для виплат по національним ВВП-варантам, термін погашення яких настає в 2041 році, і які пов'язані з економічними показниками країни.

Загалом уряд України має сплачувати за цими цінними паперами, якщо річний обсяг виробництва перевищить 3%, хоча влада прагне переглянути свій міжнародний борг у 2024 році після дворічної перерви, запровадженої у серпні 2022 року через війну.

Економіка України - новини

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві фінансів очікують, що ВВП України за підсумками 2023 року зросте більш ніж на 3%. Тим часом, у Міністерстві економіки прогнозують зростання української економіки за підсумками цього року на 4%, а за оцінками експертів, зростання реального ВВП складе 4,5%.

За даними Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, приріст реального ВВП України в серпні залишився близьким до 8% порівняно з серпнем 2022 року. Однак серпневий ВВП був більш ніж на 20% нижче рівня 2021 року.

Вас також можуть зацікавити новини: