ДБР

Рішення Державного бюро розслідувань про арешт активів АТ "Перший київський машинобудівний завод" (колишній завод "Більшовик") загрожує розвитку інвестиційного клімату в Україні.

Про це в коментарі для видання РБК-Україна розповів головний експерт State Watch Олександр Лємєнов. 

"Фактично, ДБР однією рукою погоджує приватизацію ПКМЗ, а іншою — намагається її зірвати. Тож тепер ці заяви виглядають не як захист економічних інтересів держави, а як банальна спроба в останній момент вибити з переможця "фінансові бонуси".

Відео дня

Подібні абсурдні дії представників цього органу правопорядку — черговий удар по українському інвестклімату, який і так знаходиться на рівні плінтусу", — вважає  Лємєнов. 

Окрім цього, представник Державного бюро розслідувань входив до складу міжвідомчої комісії, що погоджувала умови приватизації та стартову вартість АТ "ПКМЗ".

Участь представника ДБР в роботі міжвідомчої комісії, що затверджувала умови та ціну приватизації 100% активів АТ "ПКМЗ" підтверджується документами, оприлюдненими на сайті Фонду державного майна України. 

За словами експерта, рішення ДБР від 13 січня 2022 року про арешт акцій АТ "ПКМЗ" через "відчуження заводу за заниженою вартістю" суперечить попереднім діям Бюро.

"Дії силовиків у ситуації з "Більшовиком" викликають купу запитань. Проте найголовніше це те, що уповноважений представник ДБР входив до складу аукціонної комісії з приватизації активів АТ "ПКМЗ", був присутнім на засіданні і погодив вартість підприємства, та  умови приватизації заводу", — додав експерт.

27 жовтня 2021 року відбувся аукціон з приватизації 100% акцій АТ "ПКМЗ". Переможцем торгів стало ТОВ "Дженерал Комерс", фінальна вартість приватизації активу склала 1,43 млрд грн.

Пізніше, 29 грудня 2021 року, Антимонопольний комітет України своїм рішенням дозволив приватизацію активів підприємства.

Раніше Фонд держмайна повідомив про надходження коштів за реалізацію підприємства до державного бюджету.