Новий гендиректор «Філіп Морріс Україна» Костас Сальварас / фото Philip Morris Ukraine

Великі міжнародні компанії з налагодженими ринками збуту і експортними поставками можуть підтримати економіку України – стати оплотом стабільності в кризовий час, джерелом нових робочих місць, валютної виручки, податків, замовлень у локальних бізнесів.

Про це заявив новий генеральний директор «Філіп Морріс Україна» Костас Сальварас в інтерв'ю сайту «Новое время».

"Ми є одним з найбільших платників податків України. У минулому році дві афільовані компанії Philip Morris International в Україні сплатили 20,6 млрд. грн. податків. І ми хочемо продовжувати. Навіть у нинішніх умовах компанія готова збільшити обсяг інвестицій і розширити штат співробітників, якщо будуть створені сприятливі умови в країні", – заявив Костас Сальварас.

Відео дня

Новий гендиректор «Філіп Морріс Україна» нагадав, що за минулий рік тютюнова галузь в цілому забезпечила близько 7% надходжень до держбюджету України – близько 55 млрд. грн. Сумарно компанії галузі інвестували близько $2 млрд. в економіку України, а валютна виручка тільки в минулому році склала $464 млн.

Читайте такожФіліп Морріс Україна пожертвувала 10 мільйонів гривень для боротьби з епідемією коронавірусу

У той же час Костас Сальварас очікує, що держава зі свого боку, не буде погіршувати умови роботи для бізнесу в країні.

"Одна з таких несприятливих змін – різке підвищення податків на нашу продукцію. Я кажу про законопроект № 1210, який серед іншого передбачає підвищення акцизу на тютюновмісні продукти, які використовуються з системами нагрівання тютюну, відразу на 320%. Зараз цей проект закону очікує на підпис президента. І якщо президент підпише його, це може призвести до істотного зростання цін для споживачів", – прогнозує Костас Сальварас.

Це може торкнутися,зокрема, понад 600 тис. українців, які раніше курили звичайні сигарети, але вже перейшли на IQOS– один з основних товарів зі зниженим ризиком, у розробку яких «Філіп Морріс» за останні 12 років інвестувала понад 7 млрд. доларів.

"Таке безпрецедентно різке підвищення акцизу призведе до втрат держбюджету через збільшення нелегального ринку, а також до повернення частини споживачів до звичайних сигарет – товару з більш високим ризиком для здоров'я", – упевнений Костас Сальварас.

Щоб уникнути таких негативних сценаріїв Асоціація «Укртютюн» вже винесла на обговорення пропозицію поступового підвищення акцизу на альтернативні тютюнові вироби.

"Ми не проти регулювання тютюнового ринку, це є специфікою роботи нашої галузі. Більше того, ми вітаємо регулювання, але воно має бути розумним і стимулювати курців переходити з сигарет на менш шкідливі продукти. До прикладу, в Британії, концепція зниження шкоди за допомогою альтернативних нікотиновмісних продуктів навіть внесена в національні протоколи по боротьбі з тютюновою залежністю. В Україні ж пропоновані законодавчі зміни поки йдуть врозріз зі світовими тенденціями", – шкодує Костас Сальварас.

У той же час, новий гендиректор «Філіп Морріс Україна» подякував уряду і президенту за те, що вони прислухалися до думки бізнесу у випадку з іншим спірним законопроектом №1049 (який передбачав введення фіксованої маржі на оптовий та роздрібний продаж сигарет).

"Уряд і президент справді прислухалися до пропозицій бізнесу, і ми дуже цьому раді. Шкода тільки, що позиція бізнес-спільноти була почута лише після прийняття закону, а не під час його розробки і внесення поправок. Нам би хотілося, щоб такі ініціативи обговорювалися не за зачиненими дверима високих кабінетів, а відкрито, з представниками бізнесу", – висловив надію новий генеральний директор «Філіп Морріс Україна» Костас Сальварас.

Нагадаємо, як раніше заявляли експерти, законом №1210 Україна може поставити під додатковий ризик податкові надходження від тютюнового акцизу і суттєво відійти від практики оподаткування альтернативних тютюнових виробів в Євросоюзі.