Керуючий акціями обирався за результатами конкурсу / Фото: прес-служба АРМА

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) передало оператору газових сховищ держкомпанії "Укртрансгаз" в управління раніше стягнені у "Газпрома" акції компанії "Газтранзит".

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Читайте також«Газпром» перевів свою частку в Nord Stream AG на міжнародну «дочку»

Відео дня

Наголошується, що Агентство зіткнулося зі значним опором і протидією з боку власника і пов'язаних з ним осіб, які своїми діями намагалися перешкодити передачі акцій.

"Завдяки злагодженим діям АРМА, НАБУ і САП заарештовані акції передані обраним за результатами конкурсного відбору керуючому АТ" Укртрансгаз ", яке отримало право керувати заарештованими акціями, про що внесені відповідні зміни до системи депозитарного обліку цінних паперів", - сказано в повідомленні.

«Відтепер надходження від управління заарештованими акціями "Газтранзиту" будуть перераховуватися до державного бюджету», - додали в агентстві.

Хронологія подій

  • Компанія «Газтранзит» була створена в 1997 році з метою збільшення обсягів транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону. До 2017 року Нафтогазу і Газпрому належало по 40,22% акцій компанії, а турецькому Турусгазу — 19,56%.
  • У травні 2017 року Міністерство юстиції України надіслало російському газовому монополістові компанії «Газпром» постанова про арешт акцій його дочірньої компанії «Газтранзит» в рамках виконавчого провадження по стягненню з «Газпрому» штрафу в розмірі майже 190 млрд грн, виставленого Антимонопольним комітетом України.
  • У червні 2019 року "Укртрансгаз" заявив, що не має можливості вчасно розраховуватися за контрактами закупівель газу для власних виробничо-технологічних потреб у зв'язку з дефіцитом коштів.
  • В кінці квітня 2020 року Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) оголосило конкурс на управління акціями "Газтранзиту".
  • 3 липня 2020 року Антимонопольний комітет України дозволив оператору газових сховищ держкомпанії "Укртрансгаз" отримати в управління раніше стягнені у "Газпрому" акції компанії "Газтранзит".
  • 14 липня 2020 року суд заарештував майно «Газтранзиту» на 90 мільйонів гривень.