Яким буде курс наприкінці грудня: експерти дали прогноз / Ілюстрація REUTERS

Долар, який у середині вересня почав стрімко зростати в Україні, наприкінці грудня може коштувати близько 27-28,5 гривень.

Такий прогноз озвучили експерти в коментарі сайту "Апостроф".

За словами виконавчого директора CASE Україна Дмитра Боярчука, курс гривні в будь-якому випадку поступово знижуватиметься, проте без різких стрибків. Причиною цього процесу він називає згортання програм кількісного пом'якшення у США та інших розвинених країнах.

Відео дня

Боярчук прогнозує, що до кінця року долар коштуватиме в Україні близько 27,7 гривні.

Читайте такожСкільки коштуватиме долар у 2022 році: експерт здивував прогнозом і назвав курсЯк додає голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабицький, іншим фактом падіння гривни може бути зростання вартості енергоносіїв.

"Вже скоро Україні доведеться закуповувати газ, через що гривня суттєво просяде. Дорожчає імпорт і на інші товари, такі як нафта та електроенергія", - каже експерт.

Своєю чергою керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин каже, що курс до кінця року буде в межах 27-28,5 гривень/$. Багато в чому він залежить від поведінки нерезидентів, зусиль НБУ щодо стримування девальвації та ситуації на енергоринку, каже Шевчишин.

Курс НБУ на 1 грудня

Національний банк України на середу, 1 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,21 грн/дол., тобто гривня ослабла на 4 копійки у порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними НБУ, офіційний курс гривні до євро на середу встановлений на рівні 30,92 грн/євро, тобто гривня ослабла на 27 копійок у порівнянні з попереднім показником.

Вас також можуть зацікавити інші новини: