Експерт також зазначив, що в 2022 році валютний курс буде на рівні в середньому 27,7 грн/дол. / фото УНІАН Владимр Гонтар

В Україні висока інфляція з'їдає частину номінального приросту доходів населення.

Про це, як йдеться в матеріалі УНІАН, заявив глава департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

Читайте такожBloomberg назвав основні ризики для світової економіки у 2022 році

Відео дня

За словами експерта, зростання ВВП залишатиметься повільним, принаймні, протягом першого півріччя 2022 року.

"Ми очікуємо економічного зростання за підсумками року на рівні 3,2 відсотка. Ключовим драйвером ВВП в останні роки було приватне споживання домогосподарств. Він сповільниться протягом 2022 року. По-перше, висока інфляція з'їдає частину номінального приросту доходів населення. По-друге, бізнесу буде все складніше підтримувати поточні темпи зростання зарплат без втрати конкурентоспроможності", - зазначив експерт.

За словами Ваврищука зовнішні ринки були вкрай сприятливі для українського бізнесу в частині цін, проте в реальному вимірі обсяги експорту товарів в поточному році залишаються на рівні 2020 року.

"Ми не очікуємо підтримки економіки з боку експорту й у 2022 році, тому що економіки основних торгових партнерів України будуть сповільнюватися. Водночас інвестиції стануть вагомим чинником зростання ВВП. Приватний бізнес поступово відновлює свої інвестиційні програми після тривалої паузи, пов'язаної з невизначеністю через пандемію COVID-19. Також державні інфраструктурні проекти й далі сприятимуть зростанню ВВП", - зазначив експерт.

Експерт також зазначив, що у 2022 році інфляція складе 7,2 відсотка.

"Ми очікуємо, що інфляція повернеться в цільовий діапазон НБУ тільки в першому кварталі 2023 р.Хоча індекс споживчих цін вже поступово знижується щодо свого пікового значення 11 відсотків у вересні, базовий ІСЦ і далі буде рости протягом першого півріччя 2022 р. стійкий інфляційний тиск факторами попиту і пропозиції. Ризиком залишається потенційний перегляд цін на електроенергію і газ з травня 2022 року. З урахуванням цього ми очікуємо, що облікова ставка НБУ буде залишатися на поточному рівні, принаймні, до кінця третього кварталу", - підкреслив аналітик.

Експерт також зазначив, що у 2022 році валютний курс буде на рівні в середньому 27,7 грн/дол.

"Немає ніяких факторів, які фундаментально тиснули б у бік зміцнення, або в бік ослаблення гривні. Валютний курс і валютний ринок залишатимуться відносно стабільними. При цьому протягом року можливо багато епізодів, коли гривня буде під тиском", - підкреслив аналітик.

Споживча інфляція в Україні:

  • Споживча інфляція в Україні в серпні 2021 року в річному вираженні - у порівнянні з серпнем 2020 року - склала 10,2%, залишившись на липневому рівні.
  • Споживча інфляція в Україні у вересні 2021 року в річному вираженні - у порівнянні з вереснем 2020 року - склала 11%, збільшившись з 10,2% у серпні та липні.
  • Споживча інфляція в Україні в жовтні 2021 року в річному вираженні - у порівнянні з жовтнем 2020 року - склала 10,9%, незначно сповільнившись з 11% у вересні.
  • Кабінет Міністрів прогнозував уповільнення інфляції до 6,2% на кінець 2022 року.
  • Згідно консенсус-прогнозу Міністерства економіки, середньорічний показник інфляції в Україні у 2022 році може знизитися до 8% з нинішніх 9,4%, які прогнозуються на кінець 2021 року.
  • 9 грудня 2021 року Нацбанк прогнозував, що інфляція в Україні продовжить поступово знижуватися протягом всього 2022 року.