Кількість проблемних кредитів скорочуєтся / фото УНІАН

Кількість та обсяг проблемних кредитів у банківській системі дедалі зменшуються, однак ці показники напряму залежать від перебігу бойових дій, воєнної допомоги від західних партнерів та економічного розвитку країни. Таку думку висловила директорка з управління ризиками "Глобус Банку" Олена Єрмолова.

За її словами, починаючи з літа 2022 року обсяг проблемних кредитів системно знижується. При цьому, як вважає експертка, понад 90% проблемних кредитів – це кредити, які були видані ще до початку повномасштабного вторгнення, а їхні отримувачі за об’єктивних причин втратили можливість погашення саме через обставини війни.

"Існує прямий зв’язок між кількістю проблемних кредитів, обставинами війни, обсягом виданих кредитів до повномасштабного вторгнення та вже після поновлення кредитування. Однак є ще один важливий нюанс: у постійній зоні ризику перебувають позичальники з прифронтових територій, адже воєнний чинник може суттєво позначитися на їхній спроможності вчасно виплачувати кредити", – сказала Єрмолова.

Відео дня

Банкір пояснила, що у лютому 2022 року Національний банк України дозволив банкам певний час не вважати проблемними кредити, за якими тимчасово припинилися виплати через повномасштабне вторгнення, крім того, банки отримали змогу надавати позичальникам кредитні канікули.

У 2023 році Національний банк не лише повернув "довоєнні" вимоги, а й значно розширив перелік ознак для визначення кредиту як непрацюючого. Через це статистично частка таких кредитів суттєво зросла, наголосила Єрмолова.

Прогнозуючи ситуацію довкола проблемних кредитів у банківському секторі, експертка наголосила, що для їх подальшого зменшення мають збігтися кілька важливих факторів: покращення економічної ситуації в країні, зростання фінансових можливостей громадян обслуговувати кредити, а також конкуренція фінустанов і запровадження більш лояльних для позичальника банківських кредитних програм.

"Головним застереженням для будь-яких прогнозів є чинник війни, адже передбачити її перебіг та подальший вплив на економіку, соціальні та політичні обставини в країні надто складно. Попри це, банківський сектор розраховує, що загальна ситуація буде більш-менш сприятливою не лише для поступового розвитку банківського кредитування, а й, відповідно, для зменшення проблемних кредитів", – резюмувала Єрмолова.

Кредити в Україні

Протягом квітня-червня ставки за цільовими банківськими кредитами для малого та середнього бізнесу без врахування пільгових державних програм можуть знизитися до 15-17% річних, прогнозувала директорка департаменту малого та середнього бізнесу "Глобус Банку" Оксана Шульга.

За її словами, найголовнішим стимулом для покращення умов кредитування є поступове зниження облікової ставки.

У березні Нацбанк знизив облікову ставку з 15% до 14,5%. Цьому сприяло подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини: