Європейський інвестиційний банк і Україна домовилися про кредит в 300 млн євро / REUTERS

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Міністерство розвитку громад і територій підписали угоду про залучення кредиту в розмірі 300 млн євро для покращення енергоефективності 1000 громадських будівель, в тому числі шкіл, культурних центрів, дитячих садків і лікарень.

Як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, кредитну угоду було підписано під час 22-го саміту Україна-ЄС для надання нашій країні допомоги в подоланні економічних наслідків COVID-19 шляхом стимулювання швидкого економічного і соціального зростання після пандемії.

Читайте такожУкраїна та Євросоюз підписали низку нових угод: що вони передбачають

Відео дня

"Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ЄІБ надаватиме підтримку Україні у виконанні її амбітної програми з енергоефективності. Проект дозволить продовжити термін експлуатації ключових соціальних, медичних, адміністративних та культурних будівель щонайменше на 20 років, а також скоротити викиди CO2 на 1 млн 250 тисяч тонн", - йдеться в повідомленні.

В уряді додали, що завдяки кредиту вагому підтримку отримають малі і середні муніципалітети, яким досі не вистачало сталого фінансування для здійснення необхідного оновлення.

"Кредит надасть можливість встановити сучасне обладнання у будівлях, зокрема лічильники та системи контролю енергоспоживання, модернізувати системи опалення, вентиляції та освітлення, а також оновити зовнішні поверхні (фасади, дахи, теплоізоляційні плити, підвальні перекриття, вікна та двері). Галузь охорони здоров’я України отримає безпосередню вигоду від оновлення завдяки впровадженню нових систем охолодження, використанню джерел відновлюваної енергії й інших заходів боротьби з COVID-19", - йдеться в повідомленні.

Віце-президент ЄІБ Тереза ​​Червінська зазначила, що кредит буде дуже корисним для понад 2,5 мільйона осіб: завдяки йому школи, лікарні, культурні центри та адміністративні будівлі стануть енергоефективними, а на оплату енергії буде йти менше витрат.

Програма "теплих кредитів" в Україні

  • За шість років дії програма «теплих кредитів» довела свою ефективність: близько 850 тис. українців інвестували понад 8,6 млрд грн в енергоефективні заходи і вже економлять на комунальних послугах, а держава надала їм 3,2 млрд грн співфінансування.
  • Кабінет Міністрів продовжив програму "теплих" кредитів ще на рік, виділивши на її реалізацію 150 млн грн у держбюджеті на 2021 рік.