Що буде з курсом долара до осені / фото REUTERS

Курс долара в Україні поки залишається стабільним і тримається на рівні 35-36 гривень. Як стверджують аналітики, така тенденція триватиме до кінця літа, якщо надходження в країну міжнародної допомоги будуть відбуватися в необхідних обсягах.

За словами економіста Олексія Куща, незважаючи на це Нацбанк повинен відійти від політики замороженого курсу долара, щоб не зменшувати гривневий еквівалент міжнародної допомоги, пише Сьогодні.

Відео дня

"Якщо тримати офіційний курс на позначці 29,25 грн, знищується експорт, зменшується еквівалент у гривні міжнародної допомоги, виникають спекуляції на багатьох курсах. Для виправлення ситуації потрібно переходити до політики курсового коридору без міжбанку, але з періодичним підтягуванням курсу до рівноважного значення, скорочуючи люфт між офіційним курсом і обмінним. Зараз мова йде про точку 35 грн за долар", - пояснив економіст.

Водночас, як вважає аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак, такий варіант в період повномасштабної війни в Україні небезпечний, адже через загострення бойових дій долар може різко вирости в ціні.  За його словами, будь-яка дестабілізація ситуації підніме долар до позначки в 40 гривень (але і не більше, тому що його зростання зупинять адміністративні заходи).

До того ж курси валют залежать ще й від інших факторів, зокрема, цін на енергоресурси.

"Інфляційні та курсові ризики будуть залежати від наступних факторів – цін на енергоресурси у світі, транспортної доступності в країні і логістичних можливостей в світі, а також сезонних факторів. Очікуємо, що курс продажу долара США в Україні не зміниться і протягом літа буде триматися нижче рівня 40 грн", – зазначив аналітик.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. з 24 лютого 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: