Яким буде курс долара в 2023 році / фото ua.depositphotos.com

На сьогодні в Україні офіційний курс гривні до долара становить 36,6. У бюджеті на 2023 рік офіційний середньорічний курс встановили на рівні 42 грн/дол. До кінця наступного року прогнозують курс 45,3-45,4 грн/дол.

Проте, на думку економіста Олега Пендзина, в реальності курс буде дещо менший.

Як пояснив він в коментарі 24 каналу, днями ЄС погодив 18 мільярдів допомоги для України. Є надія, що США дадуть приблизно таку саму суму. Усе це, наголошує Пендзин, перекриє потреби у 36,5 мільярдів доларів, які є в держбюджеті України на 2023 рік.

Відео дня

"Якщо це буде так, то Нацбанку не треба буде друкувати грошей. Адже цього року він вже надрукував 370 мільярдів нічим не забезпечених грошей, що деякою мірою є підґрунтям тієї інфляції, яку ми бачимо", – пояснив економіст.

В України не було іншого варіанту, додає він, адже на початку повномасштабного вторгнення ми не мали своєчасної повноцінної підтримки, яку обіцяли партнери. Нацбанк був змушений "підпирати" бюджет цими друкованими грошами.

"Наступного року є надія, що курс буде міцніший, аніж ті цифри, які я назвав", – резюмував Пендзин.

Курс валют в Україні: прогноз

Як писав УНІАН, сьогодні курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва сьогодні зміцнився на 1 копійку - до 40,10 грн/дол. Щодо євро курс гривні ослаб на 2 копійки - до 42,25 грн/євро. Продати американську валюту в середньому можна за курсом 39,60 грн за дол., євро - 41,50 грн за євро.

Відомо, що понад 60% населення України заявили про погіршення матеріального становища своєї сім'ї, відзначивши при цьому істотне зростання цін на товари та ліки.

Експерти кажуть, що курс долара в Україні найближчим часом, швидше за все, буде залишатися на колишньому рівні, серйозних змін не передбачається, оскільки ситуація на валютному ринку зараз надзвичайно стабільна.

Вас також можуть зацікавити новини: