В Україні нарахували 600 фірм-схемщиків / фото bank.gov.ua

На лютий цього року в Україні працювали близько шестисот транзитно-конвертаційних центрів, через діяльність яких держбюджет щомісяця недоотримує близько 4 млрд грн.

Читайте такожКолишні фіскали Януковича і Клименка: ЗМІ назвали 6 претендентів на посаду головного податківця країни

Про це йдеться в документі, який є у розпорядженні редакції ZN.UA й автентичність якого підтвердило джерело в ДПС.

Відео дня

За даними документа фірми-схемщики з січня 2019 згенерували близько 75 млрд грн фіктивного податкового кредиту, продавши його компаніям реального сектору економіки, завдяки чому вони змогли сплатити до держбюджету менші суми. Наприклад, у Львівській області діяло 40 таких фірм, сума збитків, нанесених ними державі, за цей період становила 453 млн грн, у Київській області 111 підприємств завдали країні близько 1 млрд грн збитків, у самому Києві за 127 фірм-"схемників" держбюджет недоотримав близько 400 млн грн і т. д. І це тільки за лютий 2020-го.

Видання зазначає, без участі топів у податковій ці підприємства працювати б не змогли. «Начальники обласних податкових та Офісу великих платників напевно і в темі, і в долі, адже вони, на відміну від нас з вами, мають необмежений доступ до даних служби, системи електронного адміністрування ПДВ та системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР), яка, по ідеї, не повинна пропускати "схемників", але пропускає регулярно. А потім ці ж керівники закривають очі на відшкодування "схемщикам" фіктивного ПДВ з держбюджету», - йдеться в статті.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України звільнив керівника Державної митної служби Максима Нефьодова та голову Державної податкової служби Сергія Верланова, а також ряд їх заступників.

Після цього міністр фінансів України Сергій Марченко заявив про рестарт Державної митної служби та Державної податкової служби та втрати довіри до звільнених керівників.

У той же день уряд оголосив конкурс на посаду голови Державної податкової служби, добір кандидатів був запланований на 28 квітня.

Останнім часом робота двох відомств піддалася критиці через провал з виконання дохідної частини держбюджету.