Національний банк ухвалив рішення знизити офіційний курс гривні одразу на 25 відсотків – з 29,25 грн до 36,57 грн за долар США. Це стало логічним продовженням політики поступової валютної лібералізації, яку почав здійснювати центробанк з початку травня, у зв’язку з суттєвим тиском як внутрішніх, так і зовнішніх чинників на нашу національну фінансову систему.

Варто згадати, що рішення про встановлення офіційного курсу на рівні 29,25 грн за долар було ухвалено в перший день повномасштабного вторгнення російського кривавого агресора на нашу землю. Тоді воно разом з іншими валютними обмеженнями дозволило стабілізувати фінансову систему держави і на певний час сповільнити інфляційні процеси.

Рішення Нацбанку наблизити офіційний курс гривні до ринкового рівня тепер посилить позиції українських експортерів

Зокрема, українські біженці отримали можливість проводити карткові розрахунки закордоном за наближеним до офіційного курсом, українські імпортери завозили критичні для економіки товари без сплати жодних мит також за офіційним курсом.

Однак водночас реальний курс гривні почав стрімко послаблюватися. Різниця між офіційним зафіксованим і ринковим показником стала дуже відчутною. Особливо від цього програвали експортери, які змушені були продавати свою виручку за офіційним курсом, який на декілька десятків відсотків відрізнявся від ринкового.

Тобто мало того, що через злочинні дії військових російських "піратів" українські морські порти опинилися заблокованими, що суттєво зменшило наші експортні можливості, ще й ті експортери, які продовжували попри усі складнощі свою роботу, не поспішали завозити усю зароблену виручку в країну, оскільки не хотіли її продавати за заниженим офіційним курсом. Як правило, конвертували лише критично важливі видатки: закупівлю сировини, оплату заробітної плати працівникам тощо.

Виникає логічне запитання: а для чого прив’язувати офіційний курс гривні до долара, якщо український вектор однозначно направлений в сторону Європейського Союзу?

Рішення Нацбанку наблизити офіційний курс гривні до ринкового рівня тепер посилить позиції українських експортерів і буде мотивувати їх ще активніше працювати і наповнювати українську економіку валютною виручкою. До речі, IT-сектор, який є важливим джерелом залучення валюти в країну, вже радо привітав ослаблення офіційного курсу гривні.

За перші 5 місяців 2022 року експортна ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі 3,2 млрд дол. США. На 1 червня 2022 року ІТ компанії та приватні особи- підприємці, які працюють в ІТ галузі перерахували до бюджету податків та зборів на суму 30 млрд гривень.

На рішення центробанку також вплинуло процвітання "карткового туризму" на фоні значної різниці курсів. Іншими словами, через різні схеми деякі зухвалі ділки активно почали виводити валюту з країни, заробляючи на цьому спекулятивні прибутки. Також протягом травня-червня валютний ринок був перегрітий попитом на готівкову валюту для купівлі вживаних автомобілів за кордоном, поки діяв безподатковий режим ввезення.

Усі дисбаланси на валютному ринку змушений був фінансувати Національний банк за рахунок золотовалютних резервів держави. І вони, зрештою, помітно схудли з початку року на 36 відсотків. Так, якщо станом на початок 2022 року вони досягали 31 млрд доларів, то в липні налічують близько 22,8 млрд доларів. І якщо нічого не робити, то вони би продовжували зменшуватися.

Насправді, рішення Нацбанку про послаблення офіційного курсу гривні не можна назвати неочікуваним, адже до цього вже були зроблені підготовчі кроки напередодні. Зокрема, Нацбанк нещодавно лібералізував валютообмінні операції для банків, а Верховна Рада скасувала критичний імпорт та повернула збори на імпортні операції.

Найближчим часом ситуація на валютному ринку країни має стабілізуватися

В умовах продовження руйнівної війни та складної ситуації в фінансовій системі держави доводиться ухвалювати непопулярні рішення, щоб уникнути ще гірших наслідків для економіки. Особливо коли на це тиснуть також зовнішні фактори. Наприклад, у вигляді послаблення курсу євро та посилення долара США, до якого Нацбанк вирішив прив’язати курс гривні з початку повномасштабного російського вторгнення.

Тут, до речі, виникає логічне запитання: а для чого прив’язувати офіційний курс гривні до долара, якщо український вектор однозначно направлений в сторону Європейського Союзу? І, до того ж, ми нещодавно вже стали кандидатами в члени ЄС. Тому, можливо, логічніше було прив’язати офіційний курс національної валюти до євро.

Безумовно, новий офіційний курс гривні стане однією з причин подорожчання вартості імпортних товарів. Зокрема це стосуватиметься зростання вартості пального, яка закладається у ціну багатьох продуктів, які так чи інакше треба доставляти до кінцевих споживачів. Тому рівень інфляції в найближчі місяці може пришвидшитися до 30 відсотків у річному виражені.

Також спекулянти в обмінниках будуть намагатися скористатися ситуацією, щоб розкачати курс і заробити на паніці громадян. Це вже можна спостерігати. У деяких обмінниках курс на покупку долара вже почав тестувати позначку 39 гривень, а євро – 40 гривень.

Українцям не треба піддаватися на ці провокації та не варто в паніці скуповувати валюту без необхідної потреби. Найближчим часом ситуація на валютному ринку країни має стабілізуватися. Цьому буде сприяти збільшення надходження експортної виручки, зростання зовнішньої фінансової допомоги від закордонних друзів та партнерів України, а також є гарні шанси відновити експорт українського зерна через заблоковані порти. Не будемо власноруч поглиблювати наші проблеми.