Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% / фото УНІАН, Максим Поліщук

Правління Національного банку України ухвалило рішення у восьмий раз зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. 

"Це сприятиме підтримці привабливості гривневих інструментів, збереженню стійкості валютного ринку та зниженню інфляції, що в комплексі формуватиме передумови для подальшого поступового пом’якшення валютних обмежень", - йдеться у повідомленні прес-служби регулятора.

В НБУ зазначили, що темпи зростання споживчих цін надалі знижувалися швидше, ніж очікувалося - у травні інфляція сповільнилася до 15,3% у річному вимірі. Зазначається, що цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних та курсових очікувань. 

Відео дня

Справка УНІАН. Облікова ставка – це монетарний інструмент, який визначає відсоток, під який НБУ надає кредити банкам. Від цього залежить, під який відсоток банки надаватимуть кредити та депозити фізособам і бізнесу. 

За допомогою облікової ставки НБУ намагається впливати на інфляцію. Збільшення ставки використовується для стримування цін, зниження - для підвищення економічної активності  шляхом активнішого кредитування.

Облікова ставка в Україні - останні новини

До повномасштабної війни облікова ставка в Україні становила 10%, а за шість місяців до цього - 6%. Це був найнижчий рівень облікової ставки за всю історію.

У зв'язку з війною облікову ставки значно підвищили, але на рівні 25% її тримають з червня 2022 року. У квітні правління Національного банку України ухвалило рішення всьоме зберегти облікову ставку на рівні 25% річних.

Вас також можуть зацікавити новини: