Ілюстрація REUTERS

Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики і з 24 квітня знижує облікову ставку на 2 п.п. - до п'ятирічного мінімуму в 8% річних, при цьому ставка знижується сьомий раз поспіль - після зниження в березні і січні поточного і в грудні, жовтні, вересні, липні минулого року.

Читайте такожНБУ починає публікувати щотижневі огляди стану банків

Як говориться в матеріалах НБУ, правління Національного банку ухвалило рішення про зниження облікової ставки в умовах, коли інфляційний тиск є помірним, а економіка вимагає істотної підтримки через негативний вплив карантинних заходів на показники ділової активності, споживання і зайнятості населення.

Відео дня

Як і раніше, Нацбанк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця року і при цьому не виключає можливості більшого пом'якшення монетарної політики цього року в тому випадку, якщо скорочення споживчого попиту через карантинні заходи й ослаблення ділової активності істотніше тиснутимуть на інфляцію в бік її зниження, ніж регулятор очікує зараз.

Як зазначив голова НБУ Яків Смолій під час онлайн-брифінгу, центральні банки інших держав зараз активно знижують ключові ставки і впроваджують додаткові заходи монетарного стимулювання економіки.

"Водночас ці країни обговорюють розумну межу, яка відділяє продуктивне стимулювання економіки від бажання наповнити економіку грошима, які з часом можуть похитнути макрофінансову стабільність. Беручи до уваги ці обставини, ми продовжили пом'якшення монетарної політики і знизили облікову ставку до 8%», - сказав Смолій.

За його словами, в комплексі з іншими заходами, ухваленими Національним банком, зокрема щодо розширення інструментарію для підтримки ліквідності банків, і введенням банками пільгових умов для позичальників, це дасть економіці стимул, необхідний для підтримки населення і бізнесу в ці складні часи і для швидкого відновлення ділової активності після завершення карантину.

Також повідомляється, що наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 11 червня.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 13 березня знизив облікову ставку на 1 п.п. - до п'ятирічного мінімуму в 10% річних.

Регулятор планує прискорити зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року з 9%, планованих раніше. Після поступового зниження цього року ставка залишатиметься на рівні 7% у 2021 і 2022 роках.