Споживчий попит та високі ціни зовнішніх ринків підживлюють високу інфляцію в Україні / Ілюстрація REUTERS

Реальний ВВП України у 2022 році може зрости на 3,5%.

Про це повідомляється в макроекономічному прогнозі аналітичного відділу "Альфа-Банку".

Читайте такожУкраїнцям розповіли, що відбувається з цінами та зарплатами

Відео дня

Як відзначили аналітики, попри відверто слабкий показник зростання реального ВВП в II кварталі лише на 5,4% Р/Р, можна спостерігати відновлення споживчого попиту до передкоронавірусного рівня і його перевищення.

Високі ціни на сировинні товари розігнали український експорт та суттєво посилили фінансові результати низки галузей. У III кварталі економіка отримає додатковий імпульс завдяки рекордному врожаю, фінансово посиленого додатковим стрибком цін на аграрну продукцію України.

"Однак відновлення української економіки залишається сконцентрованим насамперед на споживчій компоненті. Попри поліпшення ділових очікувань і значне посилення фінансових результатів бізнесу в першому півріччі 2021 року, інвестиційна активність залишалася слабкою. Недостатній обсяг інвестицій є однією з причин помірних очікувань зростання української економіки у 2022 році та на подальшу перспективу. Згідно з базовою траєкторією прогнозу, у 2022 році реальний ВВП України зросте на 3,5%", - сказано в прогнозі.

При цьому, за даними аналітиків банку, активний споживчий попит і високі ціни зовнішніх ринків підживлюють високу інфляцію в Україні.

"Згідно з нашим базовим прогнозом, зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) в річному вимірі буде зберігатися на рівні 10-11% до кінця 2021 року. Потужні інфляційні процеси виведуть обсяг ВВП за позначку 5 трлн грн вже у 2021 році. Для відчуття масштабу подій: позначка в 4 трлн грн була подолана лише недавно, у 2020 році", - йдеться в повідомленні.

Згідно з базовим сценарієм, Динаміка ІСЦ протягом 2022 року зберігатиметься вище цільового діапазону Національного банку України, який визначений як 4-6%.

"Ми очікуємо, що споживча інфляція поступово буде сповільнюватися протягом 2022 року, завершуючи його на позначці 7%. А середньорічне зростання ІСЦ у 2022 році складе 8%, тобто не сильно нижче 9,4%, очікуваних за підсумками 2021 року", - повідомили в "Альфа-Банку".

Інфляція в Україні:

  • Національний банк погіршив прогноз інфляції в Україні з 8% до 9,6% у 2021 році.
  • НБУ також погіршив оцінку зростання ВВП в II кварталі поточного року до 7,5% з 8,7% у квітневому прогнозі. При цьому регулятор зберіг прогноз зростання реального ВВП у 2021 році на рівні 3,8%, надалі економіка, за оцінками регулятора, буде рости на близько 4% щорічно.
  • Міжнародний валютний фонд після спаду валового внутрішнього продукту України у 2020 році на 4% прогнозує його зростання у 2021 році на 4% з подальшим уповільненням у 2022 році до 3,4%.