Перше місце серед найбагатших українців продовжує утримувати Рінат Ахметов / фото УНІАН

Найбагатшою людиною в Україні, як і раніше, залишається власник групи SCM Рінат Ахметов.

Читайте такожШість українців увійшли до рейтингу мільярдерів Forbes: Ахметов за рік втратив 600 позицій

Про це повідомляє "Главред" з посиланням на опублікований виданням "Фокус" матеріал про 100 найбагатших українців.

Відео дня
  • Статки найбагатшого українця, Ріната Ахметова, оцінено в 7,3 мільярда доларів. "До сфери його інтересів входять різні напрямки, хоча ключові дивіденди він отримує як власник великих активів в енергетиці та металургії", - пишуть автори матеріалу.
  • На другому місці опинився власник компанії Інтерпайп Віктор Пінчук з капіталом у 2,4 мільярда доларів. Підкреслюється, що хоча Пінчук дедалі частіше з'являється в медіа як бізнесмен, який розпродає активи (у банківській і газодобувній сферах), його металургійний і трубний бізнес залишається прибутковим.
  • Третє місце посідає власник Group DF, "австрійський в'язень" Дмитро Фірташ з 1,8 мільярда доларів. Його назвали успішним бізнесменом в хімічній промисловості, а виробництво мінеральних добрив - один з його ключових бізнесів. "В останні роки ім'я Фірташа міцно асоціюється з судовими тяжбами. Навесні 2014 року за запитом Міністерства юстиції США бізнесмена заарештував австрійський поліцейський підрозділ COBRA в підозрі дачі 18,5 мільйона доларів хабаря з метою отримати ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії для продажу титанової продукції компанії Boeing. Але тоді українського бізнесмена не засудили й не вислали з Австрії. 21 лютого 2017 року суд Відня визнав допустимою екстрадицію Фірташа до США, але бізнесмен досі залишається в ЄС", - нагадується в статті.
  • Четверте місце у власника групи Смарт Холдинг, народного депутата Вадима Новинського. Його статки оцінили в 1,5 мільярда доларів. "Компанії народного депутата Вадима Новинського працюють у багатьох галузях - від фінансів і нерухомості до видобутку корисних копалин. Один з ключових активів - холдинг Метінвест, де з часткою 25% він виступає партнером Ріната Ахметова", - сказано в матеріалі.
  • П'яте місце у власника компанії Roshen, екс-президента, Петра Порошенка з 1,3 мільярда доларів. "Як і раніше, основний дохід Порошенка пов'язаний з корпорацією Roshen. Його кондитерськими активами з 2014 року займався траст в управлінні інвестиційного банку Rothschild, але у 2019 році власником став старший син Порошенка, Олексій", - уточнили журналісти.
  • На шостому місці подружжя Олександр і Галина Гереги, у яких знайшлося 1,2 мільярда доларів. "Подружжя Олександр і Галина Гереги продовжують будувати бізнес-імперію - паралельно з розвитком мереж будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" і "Нова лінія" інвестують в агроактиви", - розповіли автори.
  • Сьоме місце дісталося нардепу, куму президента РФ Володимира Путіна і співвласнику низки обленерго Віктору Медведчуку з 1,2 мільярда доларів. Повідомляється, що низка російських, а також офшорних фірм оформлено на дружину Медведчука Оксану Марченко.
  • На восьмому місці співвласник групи Приват Ігор Коломойський, у якого нарахували 1,2 мільярда доларів. "Левову частку дивідендів Ігор Коломойський отримує від своїх металургійних активів... загалом підприємства Ігоря Коломойського працюють з хорошими показниками, хоча у зв'язку зі зростанням цін на електроенергію їх прибутковість минулого року різко скоротилася. Але ненадовго", - написано в статті.
  • Дев'яте місце у співвласника групи Приват Геннадія Боголюбова з 984 мільйонами доларів. "Основні дивіденди бізнесмен отримує від нафтогазових активів", - уточнюють укладачі рейтингу.
  • Замикає десятку українських багатіїв співвласник Fozzy Group Володимир Костельман з 856 мільйонами доларів.

"Вихід з економічної кризи багато в чому залежить від того, яку політику будує держава щодо бізнесу. У тому числі активів найбагатших українців, порахувати які хоч і важко, але можливо", - сказано в матеріалі.

Журналісти також підкреслили, що готуючи матеріал у 2020 році застосували нову методику оцінки багатства при складанні рейтингу.