Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону "Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном" (реєстраційний номер 2365).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 248 народних депутатів.

Голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова на засіданні парламенту зазначила, що загальний обсяг міграції робочої сили з України становить 4 млн осіб, при цьому 2,6-2,7 млн осіб перебувають за кордоном одночасно.

Відео дня

За її словами, ці цифри є більшими, бо багато людей перебувають за кордоном на тимчасових або сезонних роботах лише частину року. Вона наголосила, що Україна входить в десятку країн походження міжнародних мігрантів у світі. Третьякова підкреслила, що даним законопроектом передбачено, що кошти за працевлаштування українців за кордоном сплачує тільки роботодавець, а отже, це убезпечить від шахрайських схем посередників.

Читайте такожКріпацтво – невдала ідея. Як Кабміну слід поводитися з трудовими мігрантами

Законопроектом пропонується відмінити такий вид ліцензування, як надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Ним планується встановити, що діяльність суб’єктів господарювання з посередництва у працевлаштуванні здійснюватиметься за декларативним принципом на підставі зовнішньоекономічного договору (контракту) про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування, укладеного з іноземним суб’єктом господарювання. Тобто суб’єкт господарювання має подати декларацію органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, і його включають до переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Даним законопроектом передбачено заборонити суб’єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди, а також встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства про діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні. Пропонується на компанії-порушники накладатися штраф (від 17 тис. до 50 тис. грн).

Раніше УНІАН повідомляв, що Україна і Польща можуть укласти угоду щодо сезонних працівників, щоб "врегулювати актуальні питання перебування українських трудових мігрантів" у Польщі.