Скорочення ВВП України очікується за всіма складовими / фото УНІАН

За оцінками Національного банку, економіка України буде поступово відновлюватися, однак реальний ВВП може скоротитися не менше ніж на третину у 2022 році.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

"Скорочення ВВП України очікується за всіма складовими. Зокрема, приватне споживання знизиться, враховуючи вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів і економію на другорядних витратах. Через істотну невизначеність і високі ризики значно скоротиться й інвестиційна активність", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За даними НБУ, експорт товарів у березні 2022 року стрімко скоротився через порушення логістики та руйнування виробничих потужностей. Імпорт товарів минулого місяця також значно знизився внаслідок зменшення внутрішнього попиту, складнощів з логістикою, а також обмеження імпорту критичними статтями.

"Разом з тим, згідно з очікуваннями Національного банку, завдяки частковому розв'язанню проблем з логістикою обсяги експорту поступово зростуть, якщо порівняти з березневими результатами. Імпорт товарів і послуг в Україну також буде збільшуватися помірними темпами завдяки поступовому відновленню споживчого та інвестиційного попиту", - повідомляє регулятор.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  •  Окупанти обстрілюють мирні міста України. Домовленості про зелені коридори систематично порушуються. Евакуаційні конвої обстрілюються, що ускладнює евакуацію мирного населення та доставку в гарячі точки продуктів і медикаментів. У багатьох населених пунктах гуманітарна катастрофа.
  • 11 Квітня 2022 року були оприлюднені підрахунки Світового банку щодо того, як впадуть економіки України та Росії із-за війни.

Вас також можуть зацікавити новини:

Прем'єр Канади вважає правильним називати дії Росії в Україні геноцидом

Макрон не вважає "геноцидом" злочину РФ в Україні, а росіян і українців назвав "братами"

Байден вперше назвав дії Росії в Україні геноцидом (відео)