Ілюстрація REUTERS

Сьогодні ціни на залізну руду різко падають на сигналах про скорочення попиту в Китаї. Ф'ючерси на руду з 62% вмістом заліза в Сінгапурі подешевшали на 10% – до $134 за тонну, мінімуму за 8 місяців.

Вартість ф'ючерсів на Даляньській сировинній біржі за підсумками торгів у четвер опустилася на 6,2%, зазначає "Главред" із посиланням на Bloomberg.

Влада Китаю неодноразово закликала сталеливарні підприємства країни скорочувати виробництво з метою скорочення шкідливих викидів, і останні дані показують, що їх зусилля почали приносити плоди.

Відео дня

Згідно з даними консалтингової компанії Mysteel, запаси залізної руди в 45 китайських портах за підсумками минулого тижня збільшилися на 260 тис.тонн – до 127 млн тонн.

BHP Group, найбільша гірничодобувна компанія світу, на цьому тижні заявила про зростаючу ймовірність істотного скорочення виробництва сталі в Китаї в поточному півріччі. Раніше деякі з великих китайських виробників сталі вже взяли на себе зобов'язання щодо скорочення виробництва.

Падіння вартості залізної руди сприяє зниженню цін і на сталь. Тиск на ринок також чинять очікування, що попит на сталь в Китаї буде зменшуватися, враховуючи, що Пекін прагне стримати зростання обсягів житлового будівництва.

"Світовий ринок сталі охолоджується, і ми як і раніше дотримуємося думки про те, що ціни будуть знижуватися до кінця 2021 року і в 2022 році, оскільки попит на сталь в Китаї з боку будівельної галузі послаблюється", - відзначають експерти Fitch Solutions.

Нагадаємо, в травні президент Володимир Зеленський назвав необхідним підвищення ренти на видобуток залізної руди через різке зростання світових цін, що дозволяє власникам рудних компаній отримувати надприбуток.

Однак прийняття відповідного законопроекту №5600, розгляд якого очікувалося в липні, відкладено.