Тільки кожен третій українець працює офіційно / REUTERS

В Україні офіційну зарплату отримують 11,6 мільйона осіб з 34,6 мільйона економічно активного населення за класифікацією організації Об'єднаних Націй (15-70 років).
Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень-це не бідність

Як передає прес-служба Державної податкової служби (ДПС), про це в інтерв'ю одному з видань повідомив голова ДПС Олексій Любченко.

"На сьогодні в Україні заробітну платну отримують лише 11,6 мільйона осіб, з яких 2,1 мільйона - пенсіонери. Тобто 9,5 мільйона осіб забезпечують всю країну", - цитує прес-служба Любченко.

Відео дня

За його словами, у нас економічно активного населення за класифікацією ООН (15-70 років) - близько 34,6 мільйона. За цією категорією податкова не бачить на своїй карті України 5,6 мільйона осіб протягом останніх десяти років.

"У державному реєстрі фізичних осіб налічується 44,1 мільйона осіб, з яких 37,6 мільйона - це громадяни, які знаходяться на підконтрольній території України. Доходи, як свідчить статистика 2019 року, отримували 19,7 мільйона громадян, тобто 45%", - наводяться в повідомленні слова Любченко.

На його думку, розв'язати це питання можна шляхом прив'язки декларування до механізму виборчого права і бюджетного процесу.

"Чому нам формують політику ті, хто десять років не платить податки. Людина ходить, голосує. Я - проти. Це моя громадянська позиція. Хочеш користуватися соціальними стандартами? Плати податки - і користуйся. Чому 11,6 мільйона людей працюють, платять податки, ще 1,8 мільйона зайняли активну позицію і стали підприємцями, а мільйони людей навіть не подумали про роботу, не кажучи вже про податки", - цитує прес-служба Любченко.

Що цьому передувало

  • Громадяни України за підсумками 2019 року задекларували 94,5 мільярда гривень доходів, що на 11 мільярдів гривень, або на 13%, більше, ніж за підсумками 2018 року.
  • Найбільші доходи задекларовані платниками податків Києва – 43,5 мільярда гривень; Дніпропетровської області – 7,5 мільярда гривень; Київської – 5,3 мільярда гривень; Харківської – 4,6 мільярда гривень і Одеської – 4,3 мільярда гривень.