Ілюстрація / REUTERS

Конституційний суд України почав розгляд справи про конституційність Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності».

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні Велика палата КС на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням 64 народних депутатів України щодо конституційності окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» та закону в цілому, а також положень інших законодавчих актів у редакції цього закону.

Читайте такожКирило Шевченко претендує на посаду голови НБУ: що про нього відомо

Відео дня

Суддя-доповідач Олександр Касмінін зазначив, що автори подання вважають, що оспорюваними положеннями зазначених законодавчих актів Національному банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та пов'язаним з ними державним установам надано переваги щодо оскарження їх розпорядчих актів перед іншими учасниками судового процесу.

Крім того, на думку народних депутатів, змінами, внесеними законом, нівельовано принцип верховенства права, основи змагальності та рівності учасників судового процесу, і таким чином порушено право на справедливий суд та ефективний судовий захист позивачів у справах щодо оскарження зазначених розпорядчих актів.

Голова суду Олександр Тупицький повідомив, що подальший розгляд проходитиме на закритій частині пленарного засідання.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д).

Згідно з пояснювальною запискою, закон передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення НБУ не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

У той же час документ чітко визначає передумови і процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

Ще під час розгляду законопроекту в першому читанні деякі депутати і експерти називали його неконституційним і таким, що суперечить багатьом чинним законам.

11 червня до Конституційного суду надійшло подання 64 народних депутатів щодо відповідності Конституції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності», його окремих положень, а також положень інших законодавчих актів у редакції цього закону.