В Мінекономіки зазначили, що на динаміку інфляції впливатиме емісія гривні / фото УНІАН

У Мінекономіки прогнозують зростання інфляції до кінця 2020 року, на її динаміку впливатиме посилення ролі кредитного каналу емісії грошей.

Читайте такожВ НБУ дали прогноз щодо інфляції на наступний рік

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на огляд департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Відео дня

"Надалі впродовж 2020 року очікується поступове зростання платоспроможного попиту, що дасть змогу отримати (з неістотними коливаннями) стримані темпи споживчої інфляції, які, з огляду на комплекс стримуючих чинників, будуть меншими, ніж прогнозувалося на початку року", - йдеться в огляді.

Для чого потрібна емісія гривні

Зазначається, що емісія гривні, зокрема, використовуватиметься для підтримки бізнесу та запровадження антикризових заходів.

Ціни також зростатимуть через підвищення складової собівартості товару, зважаючи на понесені в період карантину збитки та зростання цін на світовому ринку.

Що цьому передувало

  • У липні 2020 року споживчі ціни в Україні знизились на 0,6% після зростання на 0,2% у червні, у річному вимірі інфляція за підсумками липня залишилась на рівні 2,4%.
  • У річному вимірі інфляція за підсумками червня прискорилася до 2,4% з 1,7% в травні.
  • Інфляція продовжує поступово прискорюватися, хоча й перебуває нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. - у другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року), прогнозують у НБУ.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання ВВП у 2021 році на 4,6% при інфляції 7,3%.