Москва. Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв вимагає знайти винних в аваріях при запуску російських космічних апаратів.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це він сказав сьогодні на нараді з проблем організації космічної діяльності.

«Потрібно визначитися, хто винен у серії останніх невдач, де було допущено прорахунки, і у будь-якому разі визначити ступінь відповідальності усіх причетних до цих проблем», - сказав Д.Медведєв.

Відео дня

Він підкреслив, що аварії при запуску космічних апаратів відбуваються із завидною регулярністю. За останні півтора роки було сім аварійних пусків, внаслідок чого втрачено 10 супутників.

«Якщо це порівняти з результатами роботи інших провідних космічних держав, то, на жаль, різниця колосальна, навіть при розумінні того, що ці пуски – це завжди певний набір складнощів, ризиків», - сказав Д.Медведєв.

При цьому він відзначив, що це відбувається, незважаючи на те, що Росія з кожним роком вкладає у розвиток космічної галузі все більш і більш значні кошти. Так, з 2012-го по 2015 рік планується вкласти 650 млрд крб. (близько 21,5 млрд дол.). «Необхідно зрозуміти, що відбувається, в чому причини, хто відповідає за все, що відбулося, окрім нещасної страхової компанії», - заявив він.

Також Д.Медведєв підкреслив, що тільки три країни – Росія, Сполучені Штати і Китай володіють усіма технологіями і можливостями для пілотованих польотів.

За його словами, головними проблемами російського космосу є те, що 90% виробничих потужностей перебувають в експлуатації понад 20 років, слабка електронна компонентна база, а також нестача кваліфікованих робітників, старіння наукових і виробничих кадрів.

Д.Медведєв зажадав протягом місяця розробити практичні заходи, які передбачається ухвалити для підвищення якості роботи галузі, включаючи і питання про зміст і організаційну форму роботи Роскосмосу. Питання контролю за якістю продукції також залишаються найгострішою проблемою, підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 7 серпня російська ракета «Протон-М» не змогла вивести на задану орбіту два супутники зв'язку - «Экспресс-МД2» і «Телком-3».