В Україні вже кілька років активно впроваджується політика соціальної підтримки осіб з інвалідністю \ УНІАН

Компанія «Сек‘юрайті», яка спеціалізується на охороні паливно-енергетичного комплексу України, закликала депутатів внести зміни до чинного законодавства у сфері соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями в частині їх працевлаштування на об'єкти підвищеної небезпеки з метою запобігання трагічних випадків на об'єктах критичної інфраструктури.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН перший заступник директора «Сек‘юрайті» Петро Федорченко, в Україні вже кілька років активно впроваджується політика соціальної підтримки осіб з інвалідністю, зокрема, для всіх підприємств законодавчо встановлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, що становить 4% від загальної кількості працюючих. При цьому для тих, хто не виконує дану норму, передбачені великі суми штрафних санкцій.

«Цей лід потрібно розтопити і внести зміни в закон України про основи соціального захисту інвалідів, тому що цей законодавчий глухий кут нікому не потрібен, але необхідні зміни до ст. 19 цього закону, тоді це будуть цивілізовані ринкові умови для здійснення охоронної діяльності та іншої діяльності», - сказав Федорченко.

Відео дня

Разом з тим, за його словами, закон про охоронну діяльність пред'являє високі вимоги до фізичного стану осіб, задіяних в охороні об'єктів, зокрема, об'єктів критичної інфраструктури, таких як залізничний транспорт, об'єкти енергетичного комплексу. Тому така важлива державна ініціатива, як соціальна захищеність інвалідів, не може бути застосована на практиці, бо це не лише суперечить іншим законам, а й може стати просто небезпечною для суспільства і призвести до трагічних наслідків.

За словами Федорченка, на охоронному підприємстві працює 1180 осіб, з яких відповідно до чинного законодавства в компанії мають працювати 14 осіб з обмеженими фізичними можливостями, при цьому на підприємстві «Сек‘юрайті» працює 45 осіб з інвалідністю.

«Тобто ми перевиконали цей норматив» - зазначив він.

Однак, за його словами, в 2016 році під час перевірки «Сек‘юрайті» головним управлінням Держпраці Київської області керівництву підприємства було пред'явлено деякі претензії про порушення прав інвалідів, з частиною з яких підприємство погодилося і сплатило штраф. Зокрема, це ненадання Держпраці річного звіту з працевлаштування інвалідів.

«Ще одна претензія - це порушення вимоги про основи соціальної захищеності інвалідів, зокрема нормативу робочих місць, на базі чого нам виставили штраф в розмірі 2,144 млн грн. Сума серйозна, але ми вважаємо її нелогічною і незаконною, ми подали позов до Окружного адміністративного суду, і 26 липня 2016 року суд виніс рішення задовольнити наш позов, однак Київське міське відділення Фонду соцзахисту в 2016 році звернулося до того ж адмінсуду з позовом про стягнення з нас цих санкцій. Той самий суд потім ухвалив рішення про задоволення цього позову, не скасувавши попереднього рішення. Як таке може бути? Я не знаю?»- зазначив Федорченко.

Присутній на прес-конференції перший заступник голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Юрій Савчук заявив, що зі свого боку готовий надати законодавчу підтримку для вирішення цього питання.

«Проблема дуже серйозна, я робитиму звіт з приводу сьогоднішньої зустрічі, я це винесу на комітет перед своїми колегами, і будемо над цим працювати обов'язково. Якщо знадобляться зміни до законодавства, то будемо їх ініціювати», - сказав депутат.