Ілюстрація REUTERS

Діючий Генеральний план розвитку Києва за темпами будівництва інфраструктури виконаний лише на 20-25% при перевиконанні показників будівництва житла.

Читайте такожУ "Київміськбуді" розповіли, як добудовуватимуть об'єкти "Укрбуду"

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив під час презентації начальник комунальної організації «Інститут Генерального плану міста Києва», що розробляла документ, Сергій Броневицький.

Відео дня

«Якщо за темпами будівництва житла діючий Генплан виконаний на 100% і навіть більше, то за темпами будівництва інженерної, транспортної та іншої інфраструктури він виконаний лише на 20-25%», - сказав Броневицький.

Разом з тим, за його словами, є потреба у збільшенні площ житлового фонду, оскільки за прогнозом Інституту демографії НАНУ, чисельність постійного населення через 20 років в Києві збільшиться на 0,8 млн осіб – з нинішніх 3 млн до 3,8 млн. мешканців.

Виходячи із зазначеного, у проекті нового Генплану, за словами Броневицького, закладено збільшення показника існуючого житлового фонду ще на третину протягом найближчих 20 років, а саме з 63,6 млн. кв. м до 84,7 млн. кв. м за рахунок нового будівництва та комплексної реконструкції існуючого застарілого житла.

«Крім нового будівництва передбачається комплексна реконструкція застарілої житлової забудови, так званих «хрущівок». Ці території в Києві займають більше 1,5 тис га. Загалом намічено зменшення площі промислових та комунально-складських територій до 5,5 тис га, а на їхньому місці буде розміщено інноваційні парки і житлово- громадські комплекси», - сказав він.

Броневицький розповів, що згідно з напрацьованим проектом Генплану передбачена зміна функціонального призначення частини територій сільськогосподарських підприємств, промислового та спеціального призначення під житлово-громадську забудову. Розміщення нового житлового будівництва планується переважно на правобережній частині міста (70,4 %) та обмеження його обсягів на лівобережжі (29,6 %). При цьому закладено підвищення середньої поверховості житлового фонду на вільних територіях та територіях комплексної реконструкції застарілого житлового фонду – до 16-23 поверхів.

Він зазначив, що документом передбачено враховувати обмеження висотності нових будинків в історичних ареалах та зонах відповідно до історико-архітектурного опорного плану – частини Генплану, робота над яким на цей момент ще не завершена і зараз не презентується.

Щодо зелених насаджень столиці, то за словами керівника організації-розробника проекту Генплану, передбачено збільшити зелені зони загального користування на 2,3 тис га. Зокрема, за рахунок облаштування 17 лісопарків на основі лісів, прилеглих до житлових масивів.

Як повідомляв УНІАН, 16 грудня на форумі «Майбутнє Києва» влада столиці презентувала напрацювання проекту нового Генплану Києва.