Ілюстрація REUTERS

Словник сучасної української мови та сленгу "Мислово" вибрав словом 2019 року "діджиталізація". І, в цілому, враховуючи скільки разів цей неологізм зустрічався в офіційних пресс-матеріалах та виступах різних можновладців, важко не погодитись з таким вибором онлайн-словника.

Читайте такожКабмін запровадив електронний документообіг з 1 жовтня

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Що цікаво, світові тренди, такі як зміна клімату чи проблеми ґендерної ідентичності, не набули суттєвого поширення в українській публічній дискусії. Нагадаємо, у британських Оксфордського словника і словника Колінса головні слова 2019 року пов’язані саме з проблемою зміни клімату - "climate emergency" ("надзвичайна кліматична ситуація") та "climate strike" ("кліматичний страйк") відповідно", - підкреслює видання.

Повертаючись до "діджиталізації", термін з великим відривом очолив список найвідвідуваніших слів словника, а кількість його переглядів зросла на 1,535% у порівнянні з минулим роком. Неологізм, який увійшов в українську мову лише кілька років тому, є транслітерацією англійського digitalization та, згідно з визначенням словника, означає зміни в усіх сферах суспільного життя, пов’язанні з використанням цифрових технологій. Слово являє собою спрощену форму більш точного терміну "цифрова трансформація" та є проявом глобальної цифрової революції.

Само собою, гучна та амбітна державна ініціатива "Держава в смартфоні" про яку, зокрема, чимало писали ЗМІ, також стала важливим виразом року, що минає. І хоча цього року перемогло неполітичне слово, усі інші претенденти пов’язані з політичними подіями. До шортлісту претендентів, зокрема, також увійшли:

  • Зе - скорочення прізвища Володимира Зеленського, який феєрично виграв вибори президента України-2019. Також часто вживається як частина складних слів, з ним пов’язаних: зе-команда, зе-президент, зе-кандидат та інше.
  • монобільшість — цього року вперше в історії українського парламентаризму більшість у Верховній Раді була сформована однією партією
  • турборежим - термін, яким характеризують перші місяці роботи Верховної Ради України IX скликання
  • розведення - бажання президента Зеленського розвести війська на Донбасі викликало широку дискусію в українському суспільстві
  • червоні лінії - термін активізувався в українському публічному дискурсі у зв’язку з перемогою Володимира Зеленського та занепокоєнням громадянського суспільства його рішеннями
  • полонені - у зв’язку з поверненням з Росії українських полонених та переговорами щодо нового обміну.