2 вересня 2021 року Кабмін схвалив умови приватизації заводу" Більшовик " / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Фонд державного майна України розпочав аукціон з продажу 100% акцій АТ "Перший Київський машинобудівний завод" (колишній завод "Більшовик").

Як передає кореспондент УНІАН, у вступному слові голова Фонду Дмитро Сенніченко заявив, що продаж цього об'єкта великої приватизації дозволить підприємству почати нове життя.

Читайте такожКабмін схвалив умови приватизації заводу "Більшовик"

Відео дня

"Сьогодні одне покинуте підприємство знайде свого нового власника, почне нове життя. А це поштовх до залучення інвестицій, створення робочих місць і створення успішної України", - сказав він.

Як додав заступник голови ФДМ Тарас Єлейко, до аукціону допущені три учасники. Стартова ціна пакету акцій становить 1 млрд 389 млн 017 тис.грн. Крок аукціону - 20 млн грн.

Завод "Більшовик":

Завод заснований в 1882 році підприємцями-чехами Я.Гретером і І. Криванеком під назвою "Київський чавуноливарний і механічний завод". Випускав чавунну арматуру, болти, гайки, ремонтував машини.

У 1888 році був оформлений як акціонерне товариство "Київський машинобудівний завод Гретера, Криванека і К°", яке в 1890 році приступило до будівництва (на тій же території) нового заводу. Став найбільшим машинобудівним підприємством міста. Виробляв обладнання для цукрових заводів, парові котли, насоси тощо.

У 1896 році на Нижегородської ярмарку заводу присуджена золота медаль за парову машину.

У 1919 році після націоналізації завод отримав назву "Перший державний Київський машинобудівний завод", згодом отримав назву ПАТ "Науково-виробниче підприємство "Більшовик".

10 травня 2018 року змінив назву на АТ "Перший київський машинобудівний завод" (АТ "ПКМЗ").

Приватизація заводу: що необхідно знати

  • Після оголошення в березні 2020 року карантину для протидії поширенню коронавірусу в Україні був припинений процес підготовки до продажу об'єктів великої приватизації.
  • 30 березня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • 23 грудня 2020 року Кабінет міністрів затвердив проект закону, яким скасовується заборона на проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації під час карантину.
  • Державний бюджет на 2021 рік передбачає залучення 12 млрд грн від приватизації, причому левову частку повинні скласти надходження від великої приватизації.
  • 4 лютого 2021 року Верховна Рада підтримала поданий урядом законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • 25 лютого 2021 року Верховний суд повернув у державну власність завод "Більшовик".
  • 2 вересня 2021 року Кабмін схвалив умови приватизації заводу "Більшовик".