Компанію оштрафовано за зловживання домінуючим становищем / Ілюстрація REUTERS

Італійський антимонопольний регулятор (AGCM) оштрафував компанію Google на €102 млн за зловживання домінуючим становищем.

Як зазначає у своїй заяві регулятор, завдяки своїй ОС Android і магазину додатків Google Play компанія утримує домінуючу позицію на ринку Італії, яка дозволяє їй контролювати доступ розробників додатків до кінцевих користувачів.

Читайте такожGoogle оштрафували на 1 мільйон євро через французькі готелі

Відео дня

Так, за даними AGCM, Google протягом двох років не дозволяла додатку JuicePass, розробленому компанією Enel X, працювати на платформі Android Auto.

Тим самим Google не давала Enel X наростити користувальницьку базу і несправедливо обмежувала можливості кінцевих користувачів отримати додаток, який дозволяє водіям електромобілів в режимі реального часу перевіряти доступність зарядних станцій. При цьому Google просунула для тих самих цілей власний додаток Google Maps, у якого функціонал для допомоги водіям електромобілів менше, ніж у JuicePass.

Регулятор зобов'язав Google допустити додаток компанії Enel X на платформу Android Auto і зробити доступними для Enel X та інших розробників інструментарій для створення додатків, сумісних з Android Auto.

Google і штрафи

  • У грудні 2011 року Google оштрафували за підказки в пошуку.
  • У березні 2013 року США оштрафували Google за незаконний збір даних.
  • У грудні 2018 року в РФ компанію Google оштрафували на півмільйона рублів за відмову приховувати заборонені сайти.
  • У вересні 2019 року Google оштрафували на рекордну суму за збір даних про дітей на Youtube. Інформація про дітей використовувалася для демонстрації їм таргетованої реклами.
  • 16 лютого 2021 року Google оштрафували на 1 мільйон євро через французькі готелі.