Андрій Коболєв / REUTERS

Твердження Андрія Коболєва, який очолював НАК "Нафтогаз України" у 2020 році, про погодження наглядовою радою мирової угоди між АТ "Укртрансгаз", ТОВ "Профі Газ", ПрАТ "Укренергозбут" та ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест", за підсумками якої "Укртрансгаз" передав приватним компаніям 305 млн куб. м газу, не відповідає дійсності.

Про це йдеться у відповіді "Нафтогазу" на інформаційний запит "РБК-Україна".

"Такого рішення наглядова рада не ухвалювала – воно навіть не виносилося на розгляд наглядової ради", – запевнили в компанії.

Відео дня

В "Нафтогазі" нагадали, що рішенням правління Коболєв був уповноважений підписати рішення акціонера АТ "Укртрансгаз" про погодження укладення договору позики між НАК "Нафтогаз України" та АТ "Укртрансгаз", договору про врегулювання зобов’язання з передачі природного газу обсягом 305 млн куб. м з ТОВ "ПРОФІ ГАЗ", ПрАТ "Укренергозбут", ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест", та мирової угоди з ТОВ "ПРОФІ ГАЗ", ПрАТ "Укренергозбут", ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест", за умови отримання попереднього погодження наглядової ради компанії.

"Однак наглядовою радою було погоджено тільки укладення між "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" договору позики природного газу обсягом 305 млн куб. м за балансовою вартістю на дату передачі природного газу", – йдеться у листі.

При цьому, за даними прес-служби компанії, договір про врегулювання і мирова угода між АТ "Укртрансгаз" і ПрАТ "Укренергозбут"/ТОВ "ПРОФІ ГАЗ" на розгляд наглядової ради не виносились. Таким чином, Коболєв схвалив ці рішення без попереднього погодження.

"Зазначені факти підтверджені зокрема комісією, до складу якої входили уповноважені співробітники Служби внутрішнього аудиту, що підпорядковується наглядовій раді НАК "Нафтогаз України", – резюмують в компанії.

Додамо, що із власних джерел "РБК-Україна" стало відомо, що спостережною радою дійсно було погоджено лише укладання між "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" договору позики природного газу. У розпорядженні редакції опинилися відповідні документи.

Нагадаємо, що 1 лютого детективи Державного бюро розслідувань провели обшук у колишнього керівника НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Як пояснили в ДБР, обшук пов’язаний із незаконним відчуженням у 2020 році природного газу на 2,2 млрд грн. Йдеться про розслідування відчуження 305 млн кубометрів газу посадовцями "Нафтогазу" та "Укртрансгазу" за співучасті з іншими особами.