Експертна група перевірила справжню податкову ефективність з ПДВ / фото УНІАН Володимир Гонтар

Державна податкова служба маніпулює з показниками ефективності податку.

Про це повідомляє Dubinsky.pro.

Читайте такожКабмін створив робочу групу для координації переговорів з МВФ

Відео дня

Як пише видання, податківці розгорнули в медіа кампанію про "податкову ефективність" ПДВ.

«У своїх матеріалах податківці запевняють, що нова ефективність є результатом їх діяльності та боротьби з податковим шахрайством у сфері податку на додану вартість. Втім, це все обман. Як показує аналіз інформації, що публікується, ні про яку боротьбу з податковим шахрайством у сфері ПДВ в Україні не йдеться. Боротьби немає і не передбачається", - йдеться в матеріалі. 

Іван Крулько (голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету) неодноразово заявляв про те, що за два останні місяці скручування з ПДВ досягли рекордних значень — 4,5 і 4,7 млрд.гривень.

У матеріалі йдеться: "Щоб роз'яснити, що ж піарять податківці, експертна група перевірила справжню податкову ефективність з ПДВ. Все оцінювалося коректно - методику підрахунку брали ту саму, що й Державна податкова служба України: співвідношення нарахованих сум ПДВ (рядок 18б декларації) до обсягу реалізації (рядок 1а декларації)". 

Результати аналізу

Таблиця Dubinsky.pro

Як йдеться в матеріалі, до травня 2020 року ДПС робила коректний розрахунок, але вже з червня почали "впроваджуватися нові схеми з ПДВ".

"Любченко, його підопічні Рубан з куратором ПДВ-скруток Калениченко почали маніпулювати показниками, які з кожним місяцем, тільки збільшувалися. Повним ходом йде обман платників податків. Виникає резонне питання: як Любченко вдається всіх майстерно обманювати?",- йдеться в матеріалі.

Як пише автор матеріалу "відбувається маніпуляція з обсягом реалізації продукції".

"За останні 3 місяці податкова почала брати обсяг реалізації станом на граничний термін подання декларації. Всі інші декларації, за той же звітний період, які подаються пізніше, розрахунки коригувань — до розрахунку податкової ефективності) - не беруться. Відповідно - відбувається штучне відсікання декларацій з великим обсягом і з низькими нарахуваннями (або взагалі без нарахувань) ПДВ (так звані транзитери). Наприклад, у підприємств з величезними оборотами, але з маленькими нарахуваннями ПДВ (транзитери), податкова просить «помилитися» на три нулі в ліво, і замість обороту в 1 млрд — виходить оборот в 1 млн", - йдеться в матеріалі. 

Автор також пише про те, що є й інший спосіб. "Податкова змушує окремі підприємства (з величезними оборотами та мінімальними нарахуваннями ПДВ) подати податкову декларацію після граничного строку подання декларації, або присвоюють декларації статус «до відома». Таким чином за три місяці керівництво податкової служби обдурило суспільство на 3,6 млрд грн. 

Всі ці факти мають перевірятися і розслідуватися, потрібно створювати робочу групу з представників профільних комітетів Верховної Ради. Щоб не дозволити Любченку і його поплічникам і далі обманювати депутатів і суспільство в цілому. Прикриваючи тим самим свою адміністративну неефективність і зловживання", - йдеться в матеріалі.

«Також на окрему увагу заслуговує історія з активним поширенням коронавірусу в приміщеннях Державної податкової служби: хворий персонал продовжує контактувати з іншими працівниками, і інфекція поширюється все активніше. Проблеми не усуваються, а лише посилюються з кожним днем", - зазначає автор матеріалу.