Будь-яке зменшення податків дозволить підприємствам дотягнути, разом з трудовими колективами, до нашої перемоги / фото ua.depositphotos.com

Криза в металургії наростає, але влада ще може допомогти. Для цього потрібно зробити два кроки, перш за все - забезпечити галузь логістикою, і знизити собівартість української продукції. Про це розповів президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"Найголовніше - забезпечити нормальну логістику. Відкриття морських портів - це те, що дозволить нам збільшити обсяги виробництва та експорту в два рази. Друге - оскільки зерно має можливість експорту через море, держава повинна забезпечити можливість іншим групам експортних товарів їхати через закордонні Західні переходи, і розширити пропускну здатність цих переходів - з 1,9 тис вагонів до 3,4 вагонів", - підкреслив Каленков. 

Другий крок - знизити собівартість нашої продукції. Для цього необхідно знизити частину податків і зборів, пояснив Каленков. 

Відео дня

"Наприклад - звільнити промисловість від сплати екологічних податків, а також від ренти на видобуток сировини. Ми зараз виробляємо близько 20% від довоєнного рівня, так що бюджет в податках нічого не отримує. А зменшивши податки, ми зможемо наростити виробництво. Відповідно, держава все одно отримає свої податки і валютну виручку", - говорить експерт. 

Зараз мова не йде про отримання прибутку, підкреслив Каленков, адже промисловість не покриває навіть свої змінні витрати. Тому будь-яке зменшення податків дозволить підприємствам дотягнути, разом з трудовими колективами, до нашої перемоги.  

"Звичайно, зараз владі нелегко знайти резерви. Але, наприклад, модернізація прикордонних переходів окупиться дуже швидко, мова йде буквально про місяці. І важливо пам'ятати: будь-яке недоотримання грошей, будь то зниження тарифів на залізничні перевезення або на передачу електроенергії - обов'язково призведе до зростання обсягів виробництва в промисловості, а відповідно - країна запрацює набагато більше. Адже підприємство, яке буде працювати - це і зарплати колективу, і зростання перевезень УЗ, і споживання електрики, і валютні надходження. А підприємство, яке просто зупинилося - не платить нічого", - резюмував Каленков. 

Як відомо, зараз український ГМК переживає найважчу кризу з часів незалежності. Більшість металургійних підприємств працюють на 10-15% потужності. Експерти та учасники ринку закликали владу розробити пакет державних стимулів для галузі-в іншому випадку, підкреслюють вони, Україна може втратити металургійну галузь.